Gele bietjes met verveine en pitjes

salade van gele bietjes met zonnebloempitjes

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Bosbietensalade met geitenkaas

Wat doe je met de eerste bosbietjes van het jaar?

Bekijk het recept

Bleekselderijsalade met kikkererwten en olijven

bleekselderijsalade met kikkererwten, paprika en olijven

Zacht en knapperig in één kom.

Bekijk het recept

Gele bietjes, ik vind ze heerlijk! Ze smaken zoeter dan de rode en dan die kleur, dat is toch geweldig? Je kan gewoon op je bord zien dat ze gegroeid zijn onder de zon, ze stralen er van! Ik maakte een dressing met verveine, maar natuurlijk kan je ook voor een ander kruidje kiezen om een beetje extra smaak te geven, bijvoorbeeld een beetje peterselie, verse dille of wat basilicum. Ook allemaal hartstikke lekker!

Ingrediënten

  • 1 bos bietjes
  • 2 takjes verveine
  • 50 ml lichte azijn
  • olijfolie
  • 2 el zonnebloempitten
  • 1 el tamari
  • p&z
  • eventueel slablaadjes

Bereidingstijd: 45 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Snijd het loof van de bietjes en kook de bietjes in ruim water in ongeveer 30 min. gaar. (Het loof kun je stoven als spinazie dus gooi het niet weg!) Kook de azijn met 1 takje verveine en een deksel op de pan een minuut en laat daarna afkoelen. Zet de zonnebloempitjes 10 minuten in warm water. Giet daarna af in een zeef en laat uitlekken. Als de bietjes gaar zijn (prik voorzichtig met een scherp mes), laat je ze schrikken onder de kraan en dan gaat het velletje er gemakkelijk af. Laat een beetje afkoelen en snijd dan in dunne plakjes. Leg ze op een schaal, eventueel met een rand van slablaadjes eronder. Pluk van het andere takje verveine ongeveer tien blaadjes en snijd die met een goed mes zo fijn als je kunt. Roer ze met 2 el van de verveine azijn en 3 el olijfolie tot een dressing met wat p&z. Sprenkel de dressing over de bietjes. Verwarm een tl olie in een koekenpan en rooster de zonnebloempitjes. Doe er 1 el tamari bij en roer de pitjes. Strooi ze over de salade en serveer.