Gesmoorde venkel met tomaat

1713_venkel- mert omaat niwue formaatgerecht-1024x576

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Ribollita – Stevige palmkoolsoep

Ribollita: een traditionele Toscaanse soep, budgetvriendelijk en superlekker!

Bekijk het recept

Aardappels met rozemarijn

Net even anders uit de oven

Bekijk het recept

Venkel is voor sommige mensen een beetje een lastige groente. Ik denk dat het komt omdat het niet zo’n typisch Hollandse groente is. Met aardappels en een gehaktbal erbij is venkel een beetje flets. Als je echter weet hoe je venkel moet behandelen, laat hij (of is het een zij? vast!) haar ware aard zien. Subtiel en toch ook heel uitgesproken van smaak. Een beetje delicaat, zeg maar. En dan kunnen er best stevige smaken naast staan. Vis of lamsvlees zijn traditionele combinaties die het goed doen. Wij zoeken het liever in de vegetarische hoek. Heel lekker is bijvoorbeeld een salade van héél dun gesneden venkel met zwarte olijven, sinaasappel en rozemarijn. Of, omdat het nog niet zulk slade-achtig weer is: simpel gestoofd, samen met tomaat. Dat kunnen verse tomaten zijn, maar een blik of pot gepelde tomaten voldoet ook. Door het langzaam te stoven, neemt de venkel smaak over van de tomaat en wordt heerlijk zacht. En dus delicaat. Heerlijk met rijst en vis, met pasta en kaas; met gierst en falafel…

Ingrediënten

  • 700 g venkel
  • 2 tenen knoflook
  • 4 verse tomaten of een blik tomatenstukjes
  • 1 laurierblaadje
  • 1 tl tijm
  • scheut water of witte wijn
  • olijfolie
  • p&z

Bereidingstijd: 40 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Was de venkel, snijd onder- en bovenkant bij en verwijder lelijke plekjes. Snijd eventueel groen loof eraf en bewaar als garnering. Snijd de venkel in dikke plakken. Pel de knoflooktenen en was de tomaten en snijd in plakken. Verwarm een scheut olijfolie in een pan met dikke bodem. Bak de venkelstukken hierin aan en strooi er wat zout over. Als ze een klein beetje gaan kleuren, sla je de knoflooktenen plat met de zijkant van een groot mes en voeg je die bij de venkel. Voeg ook de tomaat (vers of uit blik) en tijm en laurierblad toe. Voeg water of wijn toe, zodat de venkel bijna onderstaat. Draai het vuur laag en doe de deksel op de pan. Laat een half uurtje stoven, tot de venkel zacht is en heel smaakvol is geworden door de tomaat. Vis het laurierblaadje eruit en maal er wat peper over.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK