Knolselderijsoep met peper

Knolselderij is natuurlijk onmisbaar in onze Hollandse erwtensoep of een lekker linzensoep, maar je kunt het ook heel puur tot soep koken! Dat levert een heel zacht en vullend soepje op, die je een beetje opleukt met wat peper en pitjes, want anders wordt het te saai. Croutons en brokkeltjes blauwe kaas zouden ook kunnen trouwens.

Ingrediënten

  • 1 knolselderij
  • 1 ui
  • 7 dl water
  • 100 ml (plantaardige) room
  • 1 peper
  • handje pompoenpitten
  • scheut olijfolie
  • 1 tl tijm
  • 1 groentebouillonblokje
  • p&z

Bereidingstijd: 29 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Snijd de knolselderij in dikke plakken en schil ze dan. (De schil kan je gebruiken om bouillon te trekken). Snijd de plakken daarna in blokjes. Pel de ui en snipper deze. Doe wat olijfolie in een soeppan en fruit op middelhoog vuur de ui glazig. Voeg dan knolselderij en tijm toe en naar keus de hele peper om mee te koken, of een klein stukje van de peper en dan fijn gesneden. Je kan ook bij het serveren een beetje rauwe fijngehakte peper gebruiken, net wat je het lekkerst lijkt.  Voeg ook het groentebouillonblokje toe en laat met een deksel op de pan 5 minuten zweten. Voeg dan het water toe en breng aan de kook, laat 20 min. zachtjes koken tot de knolselderij zacht is. Vis eventueel al eerder de peper uit de soep, proef halverwege de kooktijd een keer van de bouillon! Rooster in een droge koekenpan de pompoenpitten tot ze gaan knapperen en laat ze dan afkoelen op een bordje. Draai het vuur uit, haal de peper uit de soep en pureer met een staafmixer of blender tot een gladde soep. Roer de room er door en proef voor p&z. Serveer met in elke kom een wat pompoenpitjes en gehakte peper