Meiraap op de wijze van Groene Mango salade

salade van meiraap met rode ui en limoen

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Bosbietensalade met geitenkaas

Wat doe je met de eerste bosbietjes van het jaar?

Bekijk het recept

Bleekselderijsalade met kikkererwten en olijven

bleekselderijsalade met kikkererwten, paprika en olijven

Zacht en knapperig in één kom.

Bekijk het recept

De meiraap heeft een stevige smaak, zowel de paarse als de gele. Je moet er van houden, zeg maar. Maar als je er nou niet zo van houdt, dan hou je er misschien tóch van, als je er deze salade van maakt. Het smaakt namelijk totaal anders dan de gestoofde versie! Het idee komt van een vriendin die altijd fijn buiten de kaders durft te denken en ja, zo kom je (nou, zij dan) op het idee om de raapjes te maken zoals zij de groene mango’s at in Zuid-Amerika! In Thailand  en andere Aziatische landen kennen ze overigens ook een salade van groene mango, met iets meer ingrediënten, de variatie lees je onder het recept.

Ingrediënten

  • 500 g meiraapjes
  • 1 limoen (eventueel te vervangen door citroen, maar dat is minder aromatisch)
  • 1 kleine rode ui
  • peper en zout
  • Eventueel een beetje rode of groene verse peper

Bereidingstijd: 10 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Pel de ui en snijd doormidden en dan in héél dunne boogjes. Pers de limoen uit en doe de ui en het limoensap in een ruime kom, doe er een snufje zout bij en laat  even staan. Schil de raapjes en snijd ze in dunne reepjes (ik bof met met julienne-rasp op de keukenmachine). Snijd een stukje peper in fijne stukjes. Meng de reepjes meiraap en de peper door de ui dressing, geef eventueel een beetje peper.  Als je een de gelukkige bezitter bent van een scherpe rasp (zoals een microplane), rasp er dan ook nog wat limoenschil over.

In Thailand maken ze de groene mangosalade iets complexer: daar gaat er ook verse munt en korianderblad in (van elk een handjevol), in de dressing gaat ook nog een beetje vissaus (zeg 1 el), een tl suiker en  eventueel  een tl zoete chilisaus.  Bestrooi de salade met geroosterde en daarna grofgehakte cashewnoten of pinda’s (ongeveer 75 g).