Pizza di Scarola – Andijviepizza

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK
In mijn ongoing queeste om zoveel mogelijk gerechten met andijvie te maken deze keer een Italiaans recept, (leve de vertaalprogramma’s op de computer), waarmee je ook niet andijvieliefhebbers vast andijvie kan laten eten, want de andere smaken overheersen en bovendien is er deeg, wat veel kinderen een heel toegankelijk soort voedsel vinden. Het kost wel even tijd, maar dan heb je ook wat. Overigens zou je de andijvie ook klaar kunnen maken zonder hem in het deeg te verwerken, maar dan zou ik wel de hoeveelheid kappertjes, olijven en rozijnen ook op zijn minst halveren, want anders valt de andijvie te veel weg.
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 60 g (4 el) boter, op kamertemperatuur
- 3 el olijfolie
- 1 zakje (1 el) gedroogde gist
- 1½ tl zout
- 1 tl suiker
- ½ kopje volle melk
- ½ kopje lauw water
- 500 g bloem
Voor de vulling:
- 1 flinke krop andijvie
- 4-6 ansjovisjes op olie
- 1 potje kappertjes
- 100 g kalamata olijven (1 klein potje)
- 2 tenen knoflook
- 50 g pijnboompitjes
- 50 g rozijnen
- p&z
- olijfolie
Voor de afwerking:
- nog 1 ei en 1 el melk
Bereiding
Begin met het deeg! Giet de melk en water in een steelpan en verwarm tot het handwarm is. Meng het meel met het zout en de suiker, giet het melkmengsel erbij en kneed (met een keukenmachine) tot alles vermengd is. Strooi de gist er over en laat de machine rustig 5 min. draaien. Voeg dan de boter en de olie toe en kneed nog minstens 5 min. tot je een elastisch deeg hebt. Vorm het deeg tot een bal en leg deze in een grote, licht ingevette kom. Dek de kom af met plasticfolie en laat het 1-2 uur rijzen, of tot het volume is verdubbeld.
Was de andijvie en droog hem goed af. Scheur of snijd in stukken en zet even apart. Pel de knoflook en hak fijn. Verhit wat olijfolie in een grote pan op laag vuur en voeg de knoflook en ansjovis toe. Als de ansjovis in de olie is gesmolten, voeg je de andijvie in gedeelten toe — eerst is het veel, maar het slinkt! Roer regelmatig, zodat zoveel mogelijk van het vocht verdampt, dat kost even tijd 15-20 min. Geef een beetje p&z. Roer de olijven, kappertjes, rozijnen en pijnboompitten erdoor en meng goed. Laat vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur. Als het deeg is gerezen, verdeel je het in twee gelijke stukken. Rol één van de twee stukken deeg met een deegroller uit tot een rechthoek met een dikte van ongeveer 0,5 cm. Bestrijk je bakvorm met wat olijfolie en leg dit eerste stuk deeg erin. Zorg ervoor dat ook de randen van de bakvorm met deeg bedekt zijn. Prik er gaatjes in met een vork en verdeel de vulling gelijkmatig over het deeg. Rol het tweede stuk deeg uit en leg het voorzichtig over de vulling. Druk de randen van het deeg aan elkaar en prik ook met een vork gaatjes in de bovenkant van het deeg. Bedek je bijna-pizza-di-scarola met plasticfolie of een vochtige theedoek en laat hem een uur rijzen. Verwarm de oven voor op 180°C. Bestrijk de bovenkant van de pizza met het ei-melkmengsel. Bak 40-45 min., of tot de korst goudbruin is. Laat de pizza wat afkoelen voordat je hem snijdt. Koud ook lekker!
ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK
- 1
- 2
- 3
- …
- 401
- Volgende »