Romige prei met pasta

Romige prei met pasta

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Ribollita – Stevige palmkoolsoep

Ribollita: een traditionele Toscaanse soep, budgetvriendelijk en superlekker!

Bekijk het recept

Aardappels met rozemarijn

Net even anders uit de oven

Bekijk het recept

Het duurde best even voor de meisjes hier in huis prei lustten, maar deze saus trok ze over de streep. Voor twijfelaars zou ik de saus pureren, de eerste paar keer dat je het maakt. Soms is een andere structuur alles wat nodig is om het naar binnen te loodsen!

In mijn leven heb ik één officiële kookles gehad, op de Warmonderhof, waar je de biologisch-dynamische land- en tuinbouw leert. Het ging over het schoonmaken van prei. Nog steeds lees ik in veel recepten: ‘snijd de prei in stukjes en was ze’. En dat is nou echt zonde van de smaak en vitamines die de prei voor ons gemaakt heeft! Tenzij je persé ronde ringetjes wilt, is de methode die ik in die kookles leerde wel zo praktisch. Bovendien behoud je meer voedingstoffen en smaak. Snijd eerst lelijke uiteinden van de prei af (maar niet alle groen, dat kun je echt gewoon eten!) en haal eventueel lelijk blad weg. Steek dan een scherp mes dwars door de prei, in het wit, net boven onderkant. Haal het mes behoedzaam naar boven, zodat je de prei in twee helften snijd, die onder nog net aan elkaar vastzitten. Was nu de preibladen schoon, in een bak water of onder de stromende kraan. Zwiep het water eruit en snijd de prei in stukjes.

Ingrediënten

  • 750 g prei
  • 1 teen knoflook
  • 7 zongedroogde tomaten
  • scheut olijfolie
  • 1 tl tijm
  • 1 el bloem
  • 1 pakje sojaroom
  • 100 g gemengde noten
  • p&z
  • 300 g pasta naar keuze; bv. tagliatelle

Bereidingstijd: 25 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Zet vast water op voor de pasta. Maak de prei schoon en snijd in stukjes (lees ook de groentetips). Pel de knoflook, snijd de tomaatjes in stukjes. Verwarm een scheut olie in een ruime pan en bak al omscheppend de prei tot het wat slinkt. Pers de knoflook erbij, voeg tomaatjes, tijm en p&z toe. Kook intussen ook de pasta, volgens aanwijzing op het pak. Hak de noten grof. Strooi een lepel bloem over de prei en roer goed door. Voeg de room toe en een kopje water. Iets meer of minder mag ook, kijk hoe dik je de saus wilt. Roer 2/3 van de noten door de saus en proef voor p&z. Giet de pasta af. Serveer de saus op de pasta en bestrooi met de rest gehakte noten.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK