Tong ho salade

Daan, onze Haagse collega, komt graag in de toko. Vorig jaar tipte hij ons de Kangkung of waterspinazie, die we met veel plezier uittesten in onze Katwijkse kas. Het spul smaakte prima, maar het was te arbeidsintensief om op grote schaal te telen. Dit jaar proberen we een ander gewas, Tong Ho ofwel eetbare Chrysant. Het is een veelzijdige bladgroente, populair in Aziatische keukens. Het wordt gebruikt in roerbakgerechten en als smaakmaker in soepen en salades. Het heeft een aromatische, licht bittere smaak. Lekker om kort te wokken, simpel met een beetje knoflook en tamari, of probeer eens deze salade, heel lekker met zacht gekookt ei en rijst erbij.

 

Ingrediënten

  • 2 bosjes tong ho
  • 1 el tahin
  • 1 el miso
  • ½ el rijst azijn of anders appelazijn
  • 1 tl tamari
  • 2 tl sesamzaadjes

Bereidingstijd: 15 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Was de tong ho en pluk de blaadjes van de dikste stelen. De steeltjes kan je wel eten, houd voor de bereiding het blad en de stelen even apart. Roer de tahin, miso, azijn en tamari in een kommetje door elkaar tot een pasta. Breng een pan water met een beetje zout aan de kook en blancheer eerst de steeltjes 1 minuut, dompel daarna meteen onder in een bak koud water en laat uitlekken in een vergiet. Blancheer ook het blad, ongeveer 45 seconden, het moet nog helder groen blijven. Ook dit koelen en uit laten lekken.  Duw het vocht een beetje uit de groente en snijd de steeltjes kort en het blad iets grover. Meng de groente met de pasta en serveer op kamertemperatuur of gekoeld. Garneer met sesamzaadjes.