Venkel-peterselie-salade

salade van venkel, peterselie en citroen

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Rode kool met couscous

Zacht, knapperig en kruidig in één gerecht

Bekijk het recept

Noedels met rode kool

Jawel, rode kool is een zomergroente!

Bekijk het recept

Venkel is wat ons betreft een heerlijke groente, maar best wat mensen vinden hem een beetje moeilijk geloof ik. Als je hem gewoon kookt in een pan met water is de smaak een beetje flauw. Stomen is dan al een beter idee. Nog lekkerder is het om hem even aan te bakken en dan met een scheutje wijn, sinaasappelsap of een scheutje pernod, met een deksel op de pan heel langzaam te laten garen. De smaak wordt dan heel zacht. In de oven garen kan ook. Lekker met tomaat, vis, kaas of gehakt, om je wat ideeën te geven. Misschien vindt je de anijssmaak en de knapperigheid juist het leuke van deze groente en dan zou je hem ook prima rauw kunnen eten. Heel lekker is de klassieke Italiaanse salade met rozemarijn en sinaasappel, maar deze week ging ik voor citroen en peterselie. De salade is vrij zuur, niet iedereen houdt daarvan, je kan natuurlijk ook volstaan met een halve citroen!

Ingrediënten

  • 1 grote venkel
  • 1 citroen
  • ½ bosje peterselie
  • 2 el goede olijfolie
  • p&z

Bereidingstijd: 15 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Rasp een beetje schil van de citroen en doe dat in een ruime kom. Snijd met een scherp mes de schil van de citroen, snijd zoveel mogelijk wit weg. Ik gebruikte een mandoline om de citroen in flinterdunne plakjes te schaven, je kan hem ook fijnsnijden met een goed mes. Doe bij de schil in de kom. Was de peterselie en de venkel. Verwijder lelijke stukjes van de venkel en schaaf hem ook ultradun (of gebruik een goed scherp mes, eventueel zou je hem ook grof kunnen raspen). Meng met de citroen. Hak de peterselie fijn en voeg toe, sprenkel de olie er over en maak op smaak met p&z.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Quiche met snijbiet en citroen

Citroen is top in de keuken!

Bekijk het recept

Preisoep

Een Franse klassieker, daarmee zit je altijd goed.

Bekijk het recept