Venkelstoof met seitan, kurkuma en gember

Venkelstoof met seitan, gember en kurkuma

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Ribollita – Stevige palmkoolsoep

Ribollita: een traditionele Toscaanse soep, budgetvriendelijk en superlekker!

Bekijk het recept

Aardappels met rozemarijn

Net even anders uit de oven

Bekijk het recept

Nu het kouder wordt, is het eindelijk tijd voor verwarmende gerechten met gember en kurkuma. Beiden heerlijke smaakmakers en nog heel gezondmakend bovendien, dus voeg ze toe aan je keukenrepertoire! Dit gerecht is een eigen bewerking van een gerecht uit “The Green Kitchen at Home”, een kookboek waar ik van zit te smullen om het te lezen en te bekijken. Lekker veel groenten, eigenlijk alleen maar!  Oorspronkelijk was het een soeprecept, ik heb er een stoofschotel van gemaakt en seitan toegevoegd. Wil je liever toch meer dierlijke eiwitten, kies dan voor iets lichts, zoals kip of witvis.

Ingrediënten

700 g venkel, 1 ui, 2 tenen knoflook, 1 el verse gehakte kurkuma, 1 el verse geraspte gember, 1 pakje seitan, 1 snufje chilipoeder, scheutje witte wijn, 1 groentebouillonblokje, kneepje citroensap, olijfolie , p&z, opdienen met:, 200 g quinoa, (rijst kan ook), volle yoghurt, 3 el pompoenpitten, peterselie

Bereidingstijd: 40 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Was de quinoa in een zeef en doe in een pan met 2 volumedelen water, breng vast aan de kook. Kook in 12- 15 min. gaar en laat nog 5-10 min. nagaren in de pan met het deksel er op.  * Meer quinoa aanwijzingen vind je onderaan het recept.

Verwarm de olie in een ruime pan. Pel en snipper de ui grof, hak de knoflook fijn en fruit glazig in de pan. Bak, af en toe omscheppend, 5 min. Rasp intussen 1 el verse gember en schil een stukje kurkuma en hak dat fijn, je hebt 1 el nodig. Voeg toe aan de pan, samen met het snufje chilipoeder. Snijd het blok seitan in stukjes en voeg ook toe aan de pan. Snijd onder- en bovenkant van de venkel bij, spoel af onder de kraan en halveer de knollen. Snijd eventueel de harde kern er uit en snijd mooie reepjes. Voeg toe aan de pan en bal  nog 5 min. Giet een scheutje witte wijn in de pan en laat de alcohol verdampen. Dan los je 1 groentebouillonblokje op in een ½ l heet water en dit giet je in de pan. Laat 10-15 min. stoven tot je de venkel zacht genoeg vindt. Rooster in een droog koekenpannetje de pompoenpitjes tot ze knapperig zijn. Was de peterselie en hak fijn. Serveer de venkelstoof met de quinoa, strooi er wat pitjes en peterselie over en geef een schepje yoghurt op elk bord. Misschien wil je ook nog een scheutje olijfolie en wat p&z.

*  Quinoa-tips: Voor quinoa geldt dat het ongeveer 3 x in volume toeneemt; je neemt 2 x het volumedeel vocht. (Dat is dus  2 kopjes water op 1 kopje quinoa, voor 300 g ongeveer 800 ml water). Zelf kook ik vaak liever met een beetje krap water en kijk op het laatst of er nog wat water bij moet, zo kookt de quinoa mooi droog. Kook de quinoa in ongeveer 12 min. gaar. Op een lage vlam, met een deksel op de pan. Proef – als de kooktijd om is – of de quinoa gaar is, kook zo nodig nog wat langer. De quinoa is gaar als de kiempjes van de korreltjes los laten, het lijkt net of er een kleine, witte ‘C’ om de korreltjes zit.  Laat nog 5-10 min. nagaren met de deksel op de pan.

 

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK