Wellington met spruitjes en bataat
Het is even wat werk, maar je kunt al een deel van te voren doen. En zo’n bladerdeegjasje maakt een gerecht altijd heel feestelijk, bovendien zijn ovengerechten altijd heel fijn bij een diner, want je wilt zelf ook nog aan tafel meegenieten, nietwaar? Lekker met een frisse salade erbij!
Ingrediënten
- 250 g bataat
- 250 g spruitjes
- 100 g sjalotten
- 100 g feta
- 50 g pecannoten
- 2-3 el olijfolie
- 1½ el ahornsiroop
- 1½ el balsamicoazijn
- 8 plakjes bladerdeeg (diepvries)
- 1 el verse rozemarijn
- 1 ei
- boter om in te vetten
- p&z
Bereiding
Een dag tevoren rooster je vast de groenten. Hoe dat gaat, zie je in dit recept. De sjalotjes snijd je doormidden en leg je aan de rand en geef die ook wat olie. Rooster ze ongeveer 20 min. op 220℃, halverwege een keer omscheppen, ze moeten niet te gaar worden. Schep spruit en bataat in 1 bakje en de sjalot in een ander en laat afkoelen.
Voor de wellington verwarm je de oven voor op 200℃. Leg het bladerdeeg uit om te ontdooien. Ris de naaldjes zorgvuldig van een takje rozemarijn en hak ze grof, je hebt ongeveer 1 el nodig. Rooster in een koekenpan de pecannoten, let op dat ze niet verbranden! Voeg ahornsiroop en balsamico toe en de sjalotten, geef ze flink p&z en laat zachtjes karamelliseren. Snijd de feta in blokjes.
Vet een bakplaat goed in met boter (of gebruik bakpapier) en maak een rechthoekige lap van de plakjes bladerdeeg. Je kunt het heel precies doen met bloem en een deegroller om een werkblad, maar ik kies voor de snelle methode: overlappend over elkaar leggen en de randjes aandrukken. Meng de groenten met de feta, het sjalot-noten mengsel en rozemarijn. Leg dit mengsel in een dikke baan op het midden van het deeg. Druk alles een beetje aan tot een dikke staaf. Bestrijk de randen van het deeg met een losgeklopt ei en vouw het geheel goed dicht tot een mooi pakketje. Bestrijk flink met ei en prik er met een mes wat gaatjes in, zodat de hete lucht kan ontsnappen. Eventueel, als je wat ruim in het deeg zit, kun je nog een kleine versiering op het deeg maken. Bestrooien met wat pitjes zou ook kunnen. Bak goudbruin in 30-35 min., laat 10 min. rusten voor je hem aansnijd.
ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK
- 1
- 2
- 3
- …
- 408
- Volgende »
