Winterposteleinsalade met stoofpeer

salade met geroosterde stoofpeer, rode ui en blauwe kaas

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Stoofperen zijn natuurlijk heel klassiek bij een kerstmenu, maar deze keer bereidde ik ze hartig in de oven en dat is verrassend lekker. Als je van zoet houdt, zou je er ook nog een lepeltje ahornsiroop over kunnen doen voor je ze bakt, maar ik vond ze zonder al zoet genoeg voor deze salade.

Ingrediënten

  • 4-6 stoofperen
  • 1 kleine rode ui
  • 2 takjes tijm
  • zout
  • olijfolie
  • portie winterpostelein
  • 4 el basisdressing (zie hieronder)
  • 100 g blauwe kaas (ik nam geit)
  • handvol pecannoten
  •  p&z

 

Bereidingstijd: 60 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de stoofperen, snijd ze in kwarten, snijd de klokhuizen eruit en halveer eventueel de partjes nog een keer in de lengte. Doe ze in een ovenschaal en hussel ze om met wat olie, ris de tijmblaadjes van de takjes en strooi dieze erover en geef wat p&z. Schuif de oven in en rooster 20 min. Pel de ui en snijd in parten. Voeg na 20 min. toe aan de peren en schep alles om, rooster nog eens 20 min. Was de postelein en zwier droog, spreid dan uit over een schaal. Snijd de kaas in stukjes. Laat de peren een klein beetje afkoelen en verdeel ze dan over het groen, sprenkel er dressing over en verdeel de kaas en noten erover.

Recept basisdressing:
Meng 1 teen knoflook uit de pers met 1/2 tl zout, 1 tl mosterd, 1 tl honing. Roer er dan peper en azijn door en tot slot de olie. Maak gerust een grotere hoeveelheid, bewaar hem in de koelkast.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK