Brandnetelsoep
Ze zitten nooit in je Kievitpakket, maar toch geef ik je een recept! Wij eten in het voorjaar graag brandnetelsoep, het is lekker en vitaliserend! Maak een fijne voorjaarswandeling en je komt ze ongetwijfeld ergen tegen. Ga met voorbedachte rade: een broodzakje en huishoudhandschoenen zijn erg fijn, je kan ook een zakje om je hand doen. En een schaar is ook best handig. Zorg dat je alleen verse, jonge toppen plukt, op een plek waar geen auto’s voorbij razen en niet massa’s honden plassen. Een leuke expeditie om met grotere kinderen in de vakantie te doen! Doorgaans hebben kinderen meer zin in wandelen als er een doel is, tenslotte.
Ingrediënten
- 1 flinke broodzak vol verse brandneteltoppen
- 1 grote ui
- 1 teen knoflook
- 2 bouillonblokjes
- 1 el bloem
- scheut olie
- eventueel scheutje (soja-)room
- eventueel wat nootmuskaat
- Eventueel 1 flinke aardappel voor een stevigere soep
Bereiding
Was de brandnetels met handschoenen aan grondig in ruim water, doe er een schep zout of scheut azijn in, als er wat luisjes opzitten. Laat daarna uitlekken en hak in grove stukken, haal de al te dikke stengels er uit, die zijn te vezelig en niet lekker. Pel ui en knoflook en snipper de ui fijn. Verwarm een scheut olie in een ruime pan en fruit de ui glazig. Pers knoflook erbij en voeg brandnetel toe. Bak tot het gaat slinken en strooi er dan een lepel bloem over. Wil je een wat gevuldere soep, dan kun je de aardappel in kleine blokjes toevoegen. Verkruimel de bouillonblokjes boven de pan en voeg ongeveer 1 l water toe en breng aan de kook. Kook tot de brandnetels (en aardappel) gaar zijn en pureer de soep met een staafmixer. Maak op smaak met peper en eventueel ook wat nootmuskaat en room. Lekker met broodcroutons.
ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK
- 1
- 2
- 3
- …
- 392
- Volgende »