Palmkooltaart met witte bonen

Print Friendly, PDF & Email

spinazietaart

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Lang geleden, net na mijn middelbare school, verbleef ik een tijd in Belfast. Dat was toen nog een stad met prikkeldraadversperringen en wekelijkse bommeldingen. Ik had weinig geld en veel tijd en hield ook toen al van koken. Ik heb veel geëxperimenteerd met witte bonen in tomatensaus, ongeveer het goedkoopste voedsel wat je kon krijgen daar. Een hartige taart met deze bonen was het leukste resultaat en na jaren heb ik me er nu weer eens aan gewaagd. Nu zijn de tijden luxer en heb ik er ook olijven en feta ingestopt. Die zou je ook kunnen vervangen door spekjes, of blokjes rooktofu. Of je laat ze achterwege, als je goed op je budget moet passen. Zelf deeg maken is dan misschien ook een goed idee. Een recept vind je hier. Experimenteer ook!

Ingrediënten

400 g palmkool (schoon gewicht); 1 pakje bladerdeeg (6 vellen), of zelf deeg maken; 2 kleine uien; 1 teen knoflook; 1 blik baked beans; 1 snuf oregano; 1 snuf tijm; peper; 2 el zwarte olijven (kalamata zonder pit); ½ pakje feta; 2 eidooiers; boter om in te vetten; scheutje olie om te bakken.

Bereidingstijd: minuten

Ingrediënten voor: personen

Bereiding

Leg het bladerdeeg uit om te ontdooien en verwarm de oven voor op 180°C. Dan de palmkool: ris het groen van de nerven, het bovenste stuk van de nerven is mals genoeg om op te eten, het onderste deel van de stengel is meestal te vezelig. Was het groen goed en laat het uitlekken. Pel en snipper de ui en pel ook de knoflook. Verwarm een scheutje olie in een ruime pan en fruit de uien glazig. Pers de knoflook er bij en bak zachtjes mee. Hak de palmkool in fijne stukken en voeg toe aan de pan. Doe er een snuf tijm en oregano bij en wat p&z. Bak ongeveer 5 min. Als de palmkool is geslonken, draai je het vuur uit. Vet een springvorm in met wat boter en bekleed met bladerdeeg. Snijd de olijven in plakjes en de feta in blokjes. Voeg het blikje bonen toe aan de palmkool en roer door. Splits de eieren en voeg de eidooiers ook toe aan het mengsel, evenals de olijven.  Stort het mengsel in de taartvorm, strijk glad en verdeel de blokjes feta erover. Bak 30-40 min. in de oven tot de taart stevig is en de feta wat begint te kleuren. Lekker met een frisse salade!

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK