Sambal goreng telor

In onze kas in Lelystad blijven we, naast de pepers, in tropische sferen: we oogsten er momenteel citroengras! Deze geurige stengels zijn lekker als smaakmaker in curry’s en soepen, het malse binnenste kun je ook fijn hakken en rauw door een salade doen, ik deed dat in combinatie met de daikon deze week. Wanneer je hem meestooft is het goed om de stengel met de platte kant van een koksmes even te kneuzen, of, wat ik meestal doe: ik leg een knoop in de stengel en laat hem zo meestoven. Dit gerecht vraagt even tijd maar is niet ingewikkeld. Wij vonden het erg goed smaken. Lekker als onderdeel van een rijsttafel, maar ook simpel met alleen rijst en gestoofde kool erg lekker.

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 1 flinke ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 stengel citroengras
  • 2 el olie
  • ½ el (of minder) sambal oelek (of neem een stukje verse peper)
  • 1 tl vers geraspte gember
  • 1 potje (100 g) tomatenpuree
  • 1 klein blikje kokosmelk
  • ½ tl suiker
  • 1 laurierblad
  • beetje zout

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Kook de eieren hard in water, ongeveer 8 min. Schrik ze in koud water, pel ze en zet even apart. Pel terwijl de eieren koken de ui en knoflook en snipper beide fijn. Geef met de zijkant van een groot mes een klap op de serehstengel of leg er een knoop in. Verwarm de olie in een pan en fruit ui en knoflook glazig. Voeg de tomatenpuree toe en bak 5 min., schep af en toe om. Voeg de gember, peper (of sambal), suiker, laurierblad en de kokosmelk toe en stoof met een deksel op de pan zo’n 10 min. Pel de eieren en voeg ze toe aan de saus, laat 10 min. meestoven. Haal dan het citroengras en laurierblad uit de saus. Halveer de eieren, leg ze op een schaal en lepel de saus erover.