Pizza met prei en salie

Deze week zit er salie in het pakket en dat nodigt uit tot de Italiaanse keuken, want daar is dit kruid heel geliefd. Het is een kruid dat bij ons niet zo bekend is, al groeit het ook in ons klimaat heel goed. Het smaakt goed met tal van groenten, zoals courgette, pompoen, koolrabi en tomaat. Op een pizza, samen et tomaat en prei doet ie het ook heel goed! Zelf pizza maken kost even tijd, maar dan heb je ook echt iets lekkers gemaakt!

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 500 g bloem
  • 1 el instant gist
  • 1 tl suiker
  • 3 dl lauw water
  • 1 tl zout
  • 4 el olijfolie

Voor de topping:

  • 1 blikje tomatenstukjes
  • 1 flinke prei
  • 1 handje salieblaadjes
  • 6 zongedroogde tomaatjes
  • 2 bolletjes mozzarella
  • p&z
  • olijfolie
  • eventueel wat Parmezaanse kaas

Bereidingstijd: 90 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Maak eerst het deeg: Roer de gist en de suiker door 50 ml van het lauwe water. Laat het even staan totdat je wat belletjes ziet verschijnen. Houdt 1 el bloem apart voor het uitrollen straks, doe de rest in een kom en roer het zout erdoor. Maak een kuiltje in het midden. Giet het gistmengsel er in en roer door de bloem. Giet daarna de rest van het water en de olijfolie er bij. Kneed het deeg goed met je handen door elkaar tot het niet meer plakt en elastisch begint te worden. Maak een bal van het deeg en doe deze terug in de kom en dek af met een vochtige theedoek en laat 45-60 min rijzen op een warme plek in het huis. Week de tomaatjes in heet water. Maak de prei schoon en snijd in stukjes. Was de salieblaadjes en dep ze droog. Meng ze daarna in een kommetje met een lepeltje olijfolie. Pluk de mozzarella in stukjes. Snijd de tomaatjes in kleine stukjes. Verwarm de oven op 240°C. Verdeel het deeg in 4 gelijke bolletjes, rol ze uit op een met bloem bestoven werkvlak en leg ze op een bakplaat. Verdeel over elke pizza wat tomatenblokjes, prei, mozzarella, tomatenstukjes, salieblaadjes en peper. Besprenkel met wat olie en rasp eventueel wat kaas er over. Bak in 10- 15 min. knapperig.