Aardpeersoep met hazelnoten

Print Friendly, PDF & Email

Aardperen, nog zo’n knolletje die veel mensen niet kennen, maar oelala daar kun je echt heel lekkere soep mee maken!  Ze zitten niet zo vaak in ons pakket, maar ze zijn de moeite waard om te proeven!

Ingrediënten

  • 700 gram aardpeer
  • 2 uien
  • 3 tenen knoflook
  • olie om te bakken
  • 1 groentebouillonblokje
  • 1 pakje (plantaardige) room (200 ml)
  • takje tijm
  • grote handvol hazelnoten
  • ½ tl paprikapoeder
  • goede olijfolie
  • zeezout

Bereidingstijd: 50 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C. Boen da aardperen schoon en verwijder de lelijke plekjes. Snijd ze in gelijke stukken, ongeveer 1½ cm dik. Leg ze op een bakplaat. Pel de uien en snijd één ui in grove parten. Snijd van 2 tenen knoflook het onderkantje af en leg ze, samen met de ui parten, ook op de bakplaat. Sprenkel er wat olie over, bestrooi met wat zout en hussel even om. Schuif de oven in en rooster ongeveer 20 min., keer halverwege een keertje. Snipper de andere ui fijn en pel het laatste teentje knoflook en hak die fijn. Fruit beide in een soeppan in een scheutje olie, op een laag vuur 10 min., zodat ze garen, maar niet kleuren. Rooster intussen in een droog koekenpannetje de hazelnoten tot ze gaan geuren, laat daarna afkoelen op een bordje. Eenmaal afgekoeld kun je makkelijk de bruine vliesjes er een beetje afwrijven door de nootjes in je handen tegen elkaar te wrijven. Hak ze daarna grof. Meng ze in een kommetje met het paprikapoeder, wat grof zeezout en een schutje goede olijfolie. Dit is je garnering voor straks. Dan verder met de soep: Knijp de geroosterde knoflook uit hun velletje. Kiep ze met de geroosterde aardperen en ui in de soeppan en giet er 800 ml heet water bij en doe er een takje tijm en een bouillonblokje bij. Breng aan de kook en laat nog 15 min. koken tot de aardpeer uit elkaar begint te vallen. Vis de tijm er uit, schenk de room erbij en warm even door, pureer dan de soep, in een blender wordt hij mooi glad. Maak op smaak met p&z. Strooi op elke kom een beetje hazelnootjes.