Ras el hanout (of in het Arabisch: Râs al hânout) is een Noord-Afrikaans kruidenmengsel van soms 20 of meer specerijen. Zeer bekend in de Marokkaanse keuken, maar soortgelijke mengsels vind je ook in de keukens van Algerije, Tunesië, andere Noord-Afrikaanse landen en in het Midden-Oosten. Vertaald betekent het zoiets als ‘Het beste van de winkel’ en het wordt gemaakt van de beste kruiden die op dat moment in de winkel aanwezig zijn, dus het mengsel varieert per plek van samenstelling, zoals de curry’s uit de Indiase keuken dat ook doen. Meestal bestaat het uit onder andere kardemom, kaneel, kurkuma, kruidnagel, gember, foelie, nigellazaad, nootmuskaat, zwarte peper, galangawortel en piment. De meeste ingrediënten worden geroosterd en daarna samen fijngemalen.
Het mengsel ruikt en smaakt sterk: een snufje tovert je gerecht al om in een Arabisch sprookje. Het wordt vooral gebruikt bij stoofschotels in de tajine met vlees of gevogelte, maar ook in vegetarische gerechten kan het heel goed. Je kunt ook een pittige dressing maken met wat yoghurt en Ras el hanout, of een snuf met wat olijfolie mengen om lekker stukjes brood in dippen.
Verkrijgbaar bij Arabische winkel, maar veel supermarkten hebben het ook in hun schap. En bij Kievit vind je het mengsel van Het Blauwe Huis, dé kruidenkenners in de biologische sector!