Artisjokken met Kievit’s favoriete saus

Print Friendly, PDF & Email

Artisjok met een lekker sausje

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Artisjokken staan hoog op onze lijst van favoriete groenten. Ze zijn niet ingewikkeld om te bereiden en ook niet om te eten (als je eenmaal weet hoe), het enige is dat je een beetje tijd moet nemen! Een prima idee, in onze drukke levens, lijkt ons. Offline, met elkaar aan tafel genieten!
Wij eten ze vaak met een simpele saus en om de maaltijd gemakkelijk te maken, gebruik ik vaak een paar lepels van diezelfde dressing om de sla mee te maken, die we vaak na de artisjokken eten met aardappels uit de oven. Terwijl we smullen van de artisjokken, bakken de aardappels knapperig in de oven en de sla hoeft alleen maar omgehusseld voor we verder eten. Simpel!  Artisjokken zijn ook nog eens heel gezond, vol mineralen en vitamines en andere goede stofjes. Geen ervaring? Kievit loodst je door groenteland!

Ingrediënten

1 flinke tl pesto, 1 tl mosterd, 1 tl honing, 1 teen knoflook, p&z, 2 el balsamico azijn, citroensap of andere lekkere azijn, olijfolie – de beste die je in huis hebt

Bereidingstijd: 40 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Was de artisjokken door ze even in water te laten staan. Draai de stengels af bij de bodem, zo trek je vezeltjes eruit. Snijd ze eventueel bij, zodat ze kunnen staan. Verwijder lelijke bladeren, of knip lelijke punten af. Doe de artisjokken met water in de pan, liefst zó, dat ze onder staan, met een deksel die ín de pan valt. Doe er eventueel een schijfje citroen bij, zout is niet nodig. Kook ze in ca 30 min. gaar, als een blaadje makkelijk loslaat, zijn ze gaar. Haal ze uit de pan en laat ondersteboven uitlekken en wat afkoelen. Maak een ruime hoeveelheid saus. Roer de pesto, mosterd, honing, knoflook uit de pers en wat p&z door elkaar tot een pasta. Roer daar azijn of citroensap (of allebei een beetje) door tot het egaal is. Dan klop je er een royale hoeveelheid olie door, minstens twee keer het volume van de basis. Proef even.  Onderaan vind je nog twee saus recepten, maar dit is onze favoriet!

Dan het eten:
Zet op elk bord een artisjok en een bakje met een schepje saus. Je plukt van onderaf één voor één de bloemblaadjes van de artisjok, doopt de onderkant in de saus en schraapt met je tanden het zachte gedeelte van de onderkant. De rest gooi je weg. Zo ga je door tot alle blaadjes op zijn. Nu kom je bij de bloemkern. Een artisjok is eigenlijk een bloem, en in het hart vind je ‘het hooi’, wat eigenlijk een mooie paarse bloem had willen worden. Dit moet je voorzichtig met een mes van de bodem schrapen, je kunt het niet eten. Soms is het trouwens nauwelijks aanwezig! De bodem is heerlijk en als alles goed is gegaan heb je nog net een beetje saus over om hem mee te eten.

Warme culinaire saus: citroensaus
175 ml bouillon,  ½ glas droge witte wijn,  4 eierdooiers,  sap van 1 citroen,  2 tl gedroogde  (of handvol verse) dille.
Verwarm de bouillon met de wijn. Klop de eidooiers wit en luchtig met het citroensap en voeg au-bain-marie geleidelijk de hete bouillon toe. Blijf kloppen tot de saus gebonden is. Breng op smaak en roer er de dille door.

Meest simpele saus
4 el mayonaise, 1 el citroensap, 2 el azijn. Eventueel nog mosterd en/of knoflook erdoor. Of bieslook!

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK