Pastinaak uit de oven

Print Friendly, PDF & Email

Pastinaak uit de oven met paprika, feta en tomaat

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Dit jaar kan ik me aardig verzoenen met het feit dat de winter in aankomst is. Ik geniet van de kachel, van met elkaar zijn en alle winterse groenten: ik heb er echt zin in. Ik vermoed dat het vele buitenzijn in de zomer hier aan heeft bijgedragen, dat ik nu extra geniet van binnen zijn. Pastinaak is een heerlijk verwarmende groente, heel makkelijk in de oven te bereiden. De kruiden in dit gerecht gaan goed samen met het beetje zoete van deze mooie wortel. Lekker met een frisse salade en rijst of gierst. Mocht je nou niet zo van dat zoete houden, probeer dan eens soep van pastinaak, bijvoorbeeld verrassend met blauwe kaas of met pindakaas!

Ingrediënten

750 g pastinaak, 2 uien, 1 rode paprika, 1 pakje feta, 30 g gedroogde tomaat, 4-6 el olijfolie,  1 tl anijs, 1 tl gemberpoeder, ¼ tl kaneelpoeder, ¼ tl gerookte paprikapoeder, ¼ tl chilipoeder of een stukje peper, 1½ tl gedroogde tijm

Bereidingstijd: 35 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Verhit de oven tot 200°C. Week de gedroogde tomaat in een kommetje met kokend heet water om te wellen. Boen of schil de pastinaak en snijd in gelijke stukken, ongeveer 2 cm. Pel de uien, snijdt de onderkant niet af, maar laat de wortelaanzet zitten. Zo blijven de parten beter bij elkaar als je de ui in 8 parten snijdt. Meng in een kommetje de kruiden. Spreid de pastinaak en uien uit over een bakplaat of grote ovenschaal en hussel om met olie. Strooi er dan de kruiden over. Schuif in het midden van de oven. Zet de wekker op 15 min. Als de wekker gaat, de pastinaak een keer om husselen. Zo nodig nog wat olie erbij. Weer de wekker op 15 min. Snijd de tomaat in reepjes. Maak de paprika schoon en snijd in reepjes. Check de pastinaak even. Als het te lang duurt met gaar worden naar je zin, kun je er wat aluminiumfolie op doen, dan blijft de hitte wat meer binnen. Voeg op de laatste 10 min. de tomaatstukjes en reepjes paprika toe en een beetje vocht van de tomaten. Snijd de feta in blokjes en strooi deze over de pastinaak op het bord.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK