Salade van rammenas en appel met feta

Print Friendly, PDF & Email

Salade van rammenas en appel

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Als je dacht dat je alle knolletjes al kende, komen wij met rammenas. Een grote broer van de bekendere radijsjes en ook een stukje pittiger. Lekker in heel dunne schijfjes op een boterham met kaas, reken maar dat je opkikkert. Je kunt de schil ook eten en als je hem schilt, schil hem dan dun, onder de schil zitten de meeste goede stofjes.

Wanneer je nou een beetje huivert voor pit, zijn er een paar manieren om de smaak van rammenas te bekoelen. Je kunt de plakjes even laten zweten met een beetje zout, alvorens ze te verwerken. Je kunt de rammenas besluiten te stoven, dat maakt hem een stuk milder, zeker als je er wat room aan toevoegt. Of maak een soep met half aardappel, half rammenas. Ik koos voor een frisse salade met appeltjes, het zoete van de appel geeft mooi tegenwicht. Vind je het nog steeds te pittig, dan is een dressing met wat yoghurt en mayonaise (elk twee eetlepels ofzo), misschien een idee?
Iets pittigs als rammenas is een goede combinatie met vette vis of andere vettig eten, omdat het de gal (nodig voor je vetvertering) stimuleert. En ook al zit rammenas vol goede stoffen, sommige mensen hebben moeite om rammenas te verteren en krijgen last van boeren of winden. Maar een paar plakjes per dag, dat kan je hebben hoor!
Een leuk weetje vind ik dat je er ook hoestdrank van kan maken! Dat gaat zo: Snijd de knol in plakjes en bestrooi ze met royaal suiker (wel een aantal eetlepels). Zet er een bordje op en iets zwaars en laat een dag staan. Nu trekt het vocht uit de rammenas. Deze siroop heeft hoestdempende werking. Kinderen nemen drie keer daags een theelepel of dessertlepel, volwassenen drie keer daags een eetlepel.

Ingrediënten

1 rammenas, 2 kleine rode appelen, 50 g feta, 1 el citroensap, 2 el appelazijn, 3 el olijfolie, 1 tl honing, 1 tl mosterd, p&z, handje walnoten (of pecan-  of pistache noten)

Bereidingstijd: 10 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Meng in een kommetje een dressing van de azijn, olie, mosterd, honing en p&z. Schil de rammenas met een dunschiller of mes en rasp met een grove rasp. Hussel er meteen 1 el citroensap door. Meng daarna de dressing erdoor. Snijd de appels in kwarten, verwijder de klokhuizen en snijd in kleine stukjes of dunne partjes. Meng met de salade. Rooster de noten in een droge koekenpan en hak ze grof. Verkruimel de feta. Strooi de feta en noten over de salade en serveer.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK