Witlof met linzen en honingnoten
Witlof geïnspireerd op de kookkunsten van Ottolenghi. Dan weet je: het kan eenvoudiger, maar lekkerder? Waarschijnlijk niet! Dit is een lekkere combinatie van smaken: een bittertje, wat zoet, wat zuur. Een bite en iets zachts, van alles komt aan bod! Mocht je het te ingewikkeld vinden, laat dan de noten achterwege.
Ingrediënten
700 g witlof, 200 g depuis (Puy) of berg-linzen, 2 laurierblaadjes, 3 el rode wijnazijn, 5 el olijfolie, 3 el honing, ¼ tl chilivlokken (1/2 tl sambal oelek kan ook), ½ tl koenjit (geelwortel), 100 g walnoten, 60 g Pecorino of harde geitenkaas, ½ bosje peterselie, 150 g kerstomaatjes, p&z
Bereiding
Zet de oven aan op 175°C. Controleer de linzen op steentjes, was ze en kook ze in 20 min. zachtjes gaar in ruim water met de 2 laurierblaadjes. Giet daarna af en laat een beetje afkoelen. Roer in een kommetje 2 el honing, de chili, koenjit, ¼ tl zout en een klein drupje water tot een dikke pasta. Meng de noten erdoor, zodat ze met een dun laagje zijn bedekt. Spreid uit op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ongeveer 15 min. in de oven, keer halverwege, pas goed op dat het niet te hard gaat! Schep ze daarna op een bord en laat afkoelen. Maak de witlof schoon en halveer ze. Verhit 2 el olie in een koekenpan en bak de witlof of de snijvlakken tot ze gaan kleuren. Keer ze om, giet er een scheut water op en doe er meteen een deksel op. Draai het vuur laag en laat in ongeveer 10 min. gaar worden. Was intussen de peterselie en tomaatjes. Halveer tomaatjes en hak de peterselie fijn. Schaaf de kaas in flinters. Roer een sausje van de azijn, 3 el olie, 1 el honing en wat p&z tot de honing is opgelost en roer dit door de linzen. Voeg ook de tomaat toe. Serveer de witlof met de linzen, bestrooi met de noten, peterselie en kaas. Lekker met rijst of aardappelpuree.
ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK
- 1
- 2
- 3
- …
- 380
- Volgende »