Wortelkoekjes met selderijsaus

Na de pesto met citroenmelisse, dwalen we verder door de kruidentuin en komen we selderij tegen. Lekker in de soep, maar je kan er ook een lekker -vegan- sausje mee maken. In plaats van gistvlokken kun je trouwens ook kaas nemen, maar dan is hij dus niet meer vegan. De wortelkoekjes smaken ook zonder de saus lekker, de saus kan ook goed bij andere gekookte groenten. Je krijgt eigenlijk twee recepten in één keer. Wij aten de wortelkoekjes met gierst en we aten er gehaktballetjes bij (niet zo vegan), maar lekker gebakken tofublokjes zouden ook goed kunnen. Of linzenburgers of….nou ja, je mag het helemaal zelf bedenken!

Ingrediënten

Voor de wortelkoekjes:, 700g wortels, 4 el kikkererwtenmeel, 2 eieren, 2 tl gedroogde tijm, 2 tl gedroogde rozemarijn (of van beide 1 tl vers), p&z, 4 el kokosolie, Voor de saus:,1 bosje selderij, 100 g cashewnoten, 2 el gistvlokken, snuf zout, kneepje citroensap, 4 el olijfolie, 250 ml kookvocht of heet water

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Maak eerst de selderijsaus:
Weeg 100 g noten af en zet ze in een kommetje met 250 ml heet water of bv. wat kookvocht van boontjes of aardappels. Was het bosje selderij en zwiep het water eruit. Verwijder de dikste steeltjes en snijd het grof.  Doe de selderij, noten en het vocht, gistvlokken en een snufje zout in een blender en mix tot een gladde saus. Voeg naar smaak olijfolie en citroensap toe. Heerlijk bij gekookte groenten als wortels en sperziebonen.

Dan de wortelkoekjes:
Maak de wortels schoon en rasp ze fijn. Meng het wortelrasp met de overige ingrediënten, behalve de kokosolie. Roer alles goed door elkaar. Verhit de kokosolie in een koekenpan en leg hierin telkens een grote eetlepel van het wortelbeslag. Druk dit plat met de achterkant van de lepel om er een koekje van te vormen. Bak zo 4 à 5 wortelkoekjes tegelijk.  Bak de koekjes in 3-4 minuten per kant op een laag vuur goudbruin en gaar.

Serveer de saus bij de koekjes.