Lauwwarme salade van schorseneren, linzen en avocado

Print Friendly, PDF & Email

Lauwwarme salade van schorseneren, linzen  en avocado

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Schorseneren zijn een onbekende groente voor veel mensen. Ze worden ook wel eens ‘keukenmeidenverdriet’ genoemd, vanwege de kleverige stof die ze afscheiden als je ze schilt, maar met de juiste aanpak valt het allemaal reuze mee, zeker als je niet voor een gezin van 10 personen hoeft te schillen. Er zijn twee methodes: eerst koken, dan schillen, of eerst schillen en dan koken.

De makkelijkste methode vind ik van te voren schillen. Spoel het meeste zand eraf en schil ze, eventueel met handschoenen aan, in een bak met water of onder de stromende kraan met een dunschiller (of kaasschaaf!). Snijd boven- en onderkant eraf en snijd in de gewenste lengte. Leg ze meteen in water met een scheutje citroensap of azijn om verkleuring te voorkomen. Kook ze in dit water, of in water met een scheut melk, in 15-20 min. goed gaar, afhankelijk van de dikte van de schorseneren. Je kan ze ook schoonboenen, koken en dan de schil eraf stropen, de smaak is dan een beetje minder zacht.  Kook ze 15 à 20 min. in ruim water, houd onder de koude kraan, stroop de schil eraf en snijd eventuele zwarte “pitten” er uit. Eventueel nog nastoven in een melksausje of gratineren in de oven. Schorseneren zijn heerlijk met gebakken paddenstoelen en pesto, met een kaassausje, kerriesausje, of wat citroensap en peterselie. Of serveer als asperges met boter, ham en eieren.
Ik maakte een lauwwarme salade met linzen en avocado, een mooi bijgerecht voor een kerstmaaltijd lijkt me. Andere opties voor de schorseneren vind je op de receptenpagina, bijvoorbeeld een romige soep of een verrassend wokgerecht met noodles.

Ingrediënten

500 g schorseneren, 50 g kleine linzen, klont roomboter, 1 avocado, 100 ml plantaardige room, 1 teentje knoflook, 1 handje gehakte peterselie, p&z, kneepje citroensap

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Kijk de linzen na op steentjes en kook ze in ruim water zonder zout in 20 min. gaar, laat ze niet stuk koken. Schil de schorseneren, snijd ze in schuine plakjes en kook ze in water met een scheutje citroensap of azijn net gaar. Pel het teentje knoflook en pers uit boven een kom. Meng de room met de knoflook. Snijd de avocado doormidden, wip de pit eruit, pel de schil eraf en snijd in dunne reepjes, besprenkel met een kneepje citroensap. Was een handje peterselie en hak fijn. Giet de schorseneren af en meng met de knoflookroom. Giet ook de linzen af, meng voorzichtig met de schorseneren en geef wat p&z. Laat afkoelen tot lauwwarm, leg de avocado er in een mooi patroon op, strooi er wat peterselie op en serveer.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK