Witloftaart met brie, rode ui en tijm

Met een restje kaas uit de koelkast die prachtige tijm die nog steeds op ons eigen land staat te groeien, kwam ik al snel op deze plaattaart met witlof. Rode ui erbij en van dat makkelijke bladerdeeg, dan is het allemaal zó gepiept. Natuurlijk kun je ook zelf een deeg maken, je vind een recept hier. En in plaats van brie kan je ook prima een andere kaas gebruiken: gewoon boeren jong belegen, of een pittige blauwe kaas.  Lekker met een groene salade.

Ingrediënten

  • 700 g witlof
  • 2 -4 rode uien
  • 6-8 plakjes bladerdeeg
  • 3 el olijfolie
  • 1 el mosterd
  • 150 g roombrie of andere kaas naar keuze
  • 3 tl tijm
  • p&z
  • eventueel 1 ei

Bereidingstijd: 35 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Leg de plakjes bladerdeeg uit om te ontdooien. Pel de uien en snijd ze in boogjes. Maak de witlof schoon, halveer de struikjes in de lengte, snijd de kern eruit en snijd het in lange repen. Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg er de plakjes bladerdeeg in een rechthoek op, met de bebloemde kant naar beneden. Laat ze elkaar iets overlappen en druk de naden goed dicht. Prik met een vork gaatjes in het deeg en kerf met een mes rondom een rand, zonder het deeg door te snijden. Bak het deeg 10 min. in het midden van de oven. Verhit ondertussen de olie in een koekenpan en bak de ui op middelhoog vuur tot ze glazig worden. Voeg de witlof tot en bak tot ze een beetje slinken, ongeveer 5 min. Bestrooi met p&z naar smaak. Spoel een paar takjes tijm en ris de blaadjes eraf, je hebt ongeveer 3 tl nodig. Snijd de brie in plakjes. Bestrijk het deeg met een lepel mosterd, dit gaat makkelijk met de achterkant van de lepel. Schep het witlofmengsel op het bladerdeeg, binnen de rand. Verdeel de brie en de tijm erover. Bestrijk eventueel de randjes met wat losgeklopt ei. Bak de taart nog 20-25 min. in de oven.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK