Plaattaart met courgette, paprika en tonijn

Print Friendly, PDF & Email

“Een soort pizza Niçoise”” , vond Meike dit. Ook een aardige naam, maar in de Niçoise horen natuurlijk sperziebonen en hier is courgette het uitgangspunt. Een pizzadeeg, zo lekker makkelijk om dat ergens op de dag al in de keukenmachine even te maken, het mag ook best langer dan een uur rijzen, niks mis mee. Lekker met een groene salade, een koel glas witte wijn en de vakantie kan beginnen!

Ingrediënten

Voor het deeg:, 300 g meel, 4 el olijfolie, 1 el droge gist, 150 ml lauw water, snuf zout, Beleg:, 125 g ricotta (roomkaas kan ook), 2 el pesto, p&z, 2 courgettes, 1 rode paprika, 1 blikje tonijn op olie, 1 kleine rode ui, 1 el oregano (gedroogd), wat olijfolie, p&z, 3 el kappertjes, eventueel wat verse basilicum

Bereidingstijd: 75 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Maak eerst het deeg. Meng het meel met de droge gist en het zout en roer daar 4 el olijfolie en ongeveer 150 ml lauw water door. Kneed tot een soepel deeg, ik laat dat altijd mijn keukenmachine doen. Laat een uur rijzen op een warme plek, in een kom bedekt met een vochtige theedoek. Snijd de courgette in plakjes, hussel ze in een vergiet om met ruim zout en laat ze 20 min. zweten. Meng een half bakje ricotta met 2 el pesto en p&z naar smaak. Snijd de paprika in reepjes, pel de ui en snijd in dunne ringen, of halve ringen. Giet de tonijn een beetje af (boven je compostbakje, niet in de gootsteen!). Spoel de courgette af en dep droog met een schone theedoek. Rol het deeg uit op een ingevette bakplaat. Bestrijk het deeg met het kaas-pestomengsel. Beleg het vervolgens met de courgette, paprika, tonijn en uiringen. Strooi er wat p&z over en wat oregano. Daarna nog de kappertjes en sprenkel er wat olijfolie over. Bak ongeveer 30 min. in de hete oven.