Geroosterde bieten met vegan mierikswortelsaus
Deze week krijgen alle pakketten rode bieten en een stukje mierikswortel en dat is samen een heel klassieke combinatie. Mierikswortel is de wortel van de Mierik, een plat die wel tot 1 m hoog kan groeien met lange, tongvormige bladeren en witte bloemetjes. De wortel is een dikke, vezelige penwortel die na twee jaar geoogst wordt. De plant is al sinds de Grieken en Romeinen bekend om haar heilzame eigenschappen.
In de keuken is het minder bekend, in de Duitse en Oost-Europese keuken is het wel populair. De smaak van mierikswortel is scherper nog dan mosterd, meer als de Japanse wasabi. Je kunt de wortel het beste raspen om heel fijn hakken, doe dat met beleid, want de geur en het sap zijn prikkelend. Verwerk het daarna meteen, de smaak vervliegt anders. Met een beetje azijn of citroensap er op behoud je de smaak. Bewaar de wortel in de koelkast, het best in een beetje vochtig keukenpapier.
Andere smakelijke combinaties: met aardappels (in puree, salade of gratin) of in een sausje bij met rood vlees of vette vis (haring en zalm). Of doe een heel klein beetje op een broodje kaas! Bij de bietjes zou je bijvoorbeeld aardappels of rijst kunnen eten en gebakken witvis.
Ingrediënten
- 700 g rode bieten
- stukje mierikswortel
- 100 g rauwe cashewnoten
- 1 el citroensap
- 2 el olijfolie
- zout
- 75 ml water
Bereiding
Week de cashewnoten een half uurtje in wat water. Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd onder- en bovenkant af van de bieten en schil ze met een dunschiller. Snijd ze in grove parten of kerf ze kruislings in, zo diep dat ze nét niet uiteen vallen. Wrijf ze in met wat olie en leg ze op een bakplaat of ovenschaal. Strooi er wat zout en tijm of Italiaanse kruiden over en bedek ze met aluminiumfolie, stop ze als het ware in een dekentje. Schuif in de oven en laat in ongeveer een uur gaar worden, misschien iets langer. Giet de cashewnoten af en blender ze met eén of twee eetlepels geraspte mierikswortel, de olie, citroensap en zout tot een gladde saus. Serveer de saus bij de warme bietjes.
ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK
- 1
- 2
- 3
- …
- 382
- Volgende »