Vegan courgette-preitaart

Print Friendly, PDF & Email

Vegan courgette-preitaart met paprika en cashewnoten

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Hier in huis zijn de meningen verdeeld over het verschijnsel ‘hartige taart’, maar persoonlijk vind ik het lekker eten én leuk om te maken.
Prei, courgette en paprika in 1 pakket, dat vraagt om een lekkere mix! En aangezien ik de hoofdkok in huis ben, komt er toch af en toe zoiets op tafel, ha!
Deze keer weer eens iets zonder beestjes, ook ei kan je weglaten met een beetje handigheid, dus deze taart kan iedereen eten. Oh, nee, er zitten wel noten in, maar bij ons thuis lust iedereen die, gelukkig! Natuurlijk kun je ook klassiek eitjes met wat room klutsen op deze taart en als je wilt ook wat kaas er over strooien, maar dan wordt het dus weer heel wat anders!
Lekker met een frisse groene salade, daar is in elk geval iedereen in huis altijd blij mee.

Ingrediënten

1 flinke prei (350 g), 1 courgette, 1 rode paprika, 150 g cashewnoten, 2 el kokosvet, 1 el kerriepoeder, 2 el edelgistvlokken, p&z, pakje zjjdentofu (400 g), Voor de bodem:, 300 g spelt -of tarwebloem of een goede glutenvrijemix, 100 g plantaardige margarine of geurloze kokosvet, ruime tl zout, 120 ml water, 1 el havermout, Verder: een springvorm van 24-26 cm, bakpapier

Bereidingstijd: 75 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Maak eerst het deeg: mix het meel met de in blokjes gesneden koude margarine tot grove kruimels en voeg dan het water toe en kneed met vlugge handen tot een samenhangend deeg. Of gebruik een keukenmachine. Leg het even te rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200°C. Halveer de prei en was hem goed, snijd dan in ringetjes. Was ook courgette en paprika, snijd beide in blokjes. Verwarm 2 el kokosvet in een ruime pan en bak courgette en paprika even aan, voeg ½ el kerrie toe en even later ook de prei. Geef het wat zout en bak al omscheppend. Laat dan met een deksel op de pan 10 min. op laag vuur smoren. Daarna haal je de deksel er af, als er veel vocht is, laat je dit nog verdampen, anders mag het vuur uit. Houd 1 handje cashewnoten apart voor de garnering en doe de rest van de noten in een keukenmachine, samen met de tofu, ½ el kerrie en 2 el edelgistvlokken. Voeg ook een tl zout en wat peper toe. Mix tot een egaal geheel. Leg een velletje bakpapier op de bodem van een springvorm en vet hem in. Je kunt het deeg uitrollen, mijn snelle methode is de deegbal met een scherp mes in dunne plakken snijden en daarmee de vorm beleden en lekker uitdrukken. Strooi een lepel havermout op de bodem en kiep de groente erin. Daarbovenop gaat het tofu mengsel, strijk dat glad. Hak het handje noten grof en strooi deze over de taart. Bak de taart in 40-45 min. gaar in de oven. Laat 10 min. staan voor je hem aansnijd.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK