Gebakken venkel met tijm en Parmezaan

Print Friendly, PDF & Email

Er waren twee vrolijke dames op de tuin die zowaar nog nooit venkel hadden gemaakt! Met elk een bol venkel en wat receptentips verlieten ze beide blij de tuin, ik ben benieuwd wat ze er van gebrouwen hebben. Soms vergeet ik helemaal dat dat ook nog kan, zoiets als venkel nog nooit gegeten hebben. Blijkbaar is het in veel huishoudens geen gangbare groente. Wij zijn er dol op, dus we eten het vaak. Favoriet is risotto met venkel, of langzaam gegaarde venkel uit de koekenpan, met veel knoflook en een scheutje pernod. Deze week testte ik deze combinatie met tijm en kaas en ja hoor, die is óók erg lekker! Wil je liever vegan eten, neem dan een beetje edelgistvlokken, wat amandelmeel en een sprinkeltje olie, dat wordt ook erg lekker in de oven.

Ingrediënten

700 g venkel, 1 el zachte boter, p&z, 75-100 g Parmezaanse kaas, 6 takjes tijm

Bereidingstijd: 35 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Maak de venkel schoon: spoel de knollen af, snijd de onderkant een dun plakje af en eventueel wat van de groen stelen aan de bovenkant. Halveer de knollen, of als ze heel dik zijn snijd je ze in parten, zorg dat de bladen aan elkaar blijven. Kook ze in ruim water met een snuf zou in ongeveer 15 min. zacht. Intussen verwarm je de oven voor op 225C°en rasp je de kaas. Giet de venkel af en laat uitlekken met de snijkant naar beneden op een stukje keukenpapier. Vet een ovenschaal in met wat boter en schik de venkel met de snijkant naar boven in de schaal. Verdeel de rest van de boter over de venkel en bestrooi met wat p&z. Ris de blaadjes van de tijm en strooi over de venkel en bedek tenslotte met  de geraspte kaas. Bak nog 15 min. in de hete oven en serveer. Lekker bij bijvoorbeeld rijst of aardappels en gebakken vis of kip, maar ook een eiergerecht smaakt er goed bij.