Rode kool met couscous

Rode kool is een heerlijk winterse groente, lekker ouderwets gestoofd met appeltjes, maar ook als salade is hij erg smakelijk.  Daar vind je verschillende varianten van op deze site, bijvoorbeeld deze met appeltjes. Deze keer maakte ik een maaltijdsalade en dat viel ook goed in de smaak. Je kunt deze salade nog verrijken met bijvoorbeeld blokjes feta kaas, zwarte olijven of stukjes avocado. Wij aten er shoarma en een yoghurt-knoflook sausje bij. En er is ook heel lekkere vegetarische shoarma en natuurlijk is falafel ook een goede keuze!

Ingrediënten

  • 500 g rode kool
  • 1 rode ui
  • 350 ml  water
  • 1 kippenbouillon-tablet
  • 300 g couscous
  • 1 tl venkelzaad (zoetig) of karwijzaad (pittiger)
  • 50 g pompoenpitten
  • 2 el appelazijn
  •  paar takjes peterselie
  • p&z

Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Snijd de rode kool zo fijn als je kunt (ik deed dat met mijn keukenmachine) en strooi er een beetje zout over. Kneed het een beetje met je handen en laat even staan. Pel de rode ui, snijd in snippers of halve ringen en meng alvast in een grote schaal met de azijn en laat ook even staan. Verhit ondertussen een droge koekenpan en rooster de pompoenpitten tot ze een beetje beginnen te knapperen en laat dan afkoelen op een bordje. Breng 350 ml water aan de kook en los daar een kippenbouillontablet in op. Doe de couscous in een pan, leg de rode kool erboven op en giet de kokende bouillon erop. Doe de deksel op de pan en laat de couscous even wellen. Was de peterselie, haal de blaadjes van de takjes en snijd fijn. Vijzel de venkel-of karwijzaadjes even in een vijzel tot ze geuren. Meng ze door de uien en doe de rode kool erbij. Roer de couscous los met een vork en meng (met je handen) door de kool, samen met de helft van de peterselie en rode kool. Proef voor p&z. Bestrooi met de rest van de pitjes en peterselie.