Rode kool rollade met tofu

een rollade van rode kool en tofu

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Al zoekende kwam ik een spectaculair ogende rollade van rode kool tegen op het wereld-wijde web, van een dame die Sanne Vogel heet. Ik ken haar verder niet, maar ik hoop dat ze zich vereerd voelt dat ik met haar recept aan de slag ben gegaan. Uiteraard doe ik dan dingen nét weer even anders, maar het resultaat was in ieder geval een tamelijk spectaculair ogend geheel en de smaak werd ook goed bevonden door mijn proefpanel. Eventueel zou je de lasagnebladen ook weg kunnen laten, ik heb dat niet getest, maar ik denk wel dat het kan (en het wordt er simpeler van, altijd fijn natuurlijk).  Wij aten er aardappelpuree bij, een klassieke combinatie!

Ingrediënten

  • 2 pakjes rooktofu
  • 1 flinke el miso
  • 1 el paddenstoelen -bouillonpasta
  • 1 rode kool
  • 2 uien
  • 3 tenen knoflook
  • 2 stengels bleekselderij
  • 3 lasagneblaadjes
  • 2 boterhammen
  • 150 g paddenstoelen (ik gebruikte shiitake, andere kunnen ook)
  • handvol tijmtakjes
  • olijfolie
  • p&z
  • 250 g cranberries
  • 50 g suiker
  • snufje kaneel
  • 100 ml water
  • Verder nodig:
  • bakplaat
  • bakpapier
  • keukentouw

Bereidingstijd: 90 minuten

Ingrediënten voor: 6 personen

Bereiding

Dep de blokken tofu met een stuk keukenpapier en snijd in de lengte in dunne plakken, minimaal 6 per pakje. Leg de plakken op een groot bord en dep ze nogmaals droog. Meng de misopasta met de paddenstoelen bouillonpasta en bestrijk elk plakje tofu met deze pasta. Stapel de plakjes op elkaar en laat een paar uur, of een hele dag marineren onder een stukje folie in de koelkast. Pel en snipper de uien en knoflook. Snijd de bleekselderij in kleine blokjes. Veeg de paddenstoelen schoon en hak ze ook in kleine blokjes. Haal lelijk blad van de rode kool, snijd de onderkant een stukje af en pel voorzichtig de bladeren los, soms helpt het om de dikke nerf even in te snijden, dan kun je ze beter afpellen. Pel zo ongeveer 12 bladeren los. Breng een ruime pan water met een lepeltje zout aan de kook en kook eerst de 3 lasagne vellen een paar minuten, tot ze zacht zijn. Haal ze er voorzichtig uit en leg ze op een groot bord, niet op elkaar. Blancheer dan in gedeelten de rode kool bladeren tot ze vouwbaar zijn. Laat ze uitlekken in een vergiet. Verwarm in twee koekenpannen een beetje olie. Bak in de ene pan in twee gedeelten de plakjes tofu tot ze een beetje knapperig zijn, leg ze even apart op een bord. Daarna bak je de paddenstoelen. In de andere pan bak je eerst de ui en knoflook glazig en dan voeg je de bleekselderij toe, laat rustig een tijdje bakken. Ris van een handjevol tijm de blaadjes van de takjes en voeg die toe aan de uienpan en geef wat p&z.  Voeg ook de gebakken paddenstoelen toe aan de uienpan. Snijd de boterhammen in kleine blokjes en voeg die ook toe aan het mengsel. Laat een beetje afkoelen en kijk dan of je het een beetje tot een mengsel kan kneden, ik maakte het uiteindelijk wat fijner in de keukenmachine. Verwarm de oven voor op 180°C. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en knip 8 touwtjes van ongeveer 30 cm en twee van  60 cm. Leg de bakplaat met de lange kant naar je toe en leg dan de kortere touwtjes op een rijtje, verticaal. De twee langere gaan in het midden over de lengte, horizontaal. Daarop vouw je voorzichtig de rodekoolbladeren uit, zorg dat er geen gaten zitten en maak een vlak van ongeveer 40 x25 cm. Daaroverheen leg je in twee rijtjes, in het midden, de tofupakken. Daarover gaan de lasagnebladen en daarna, in het midden, het ui-paddenstoelenmengsel, als een soort worst in het midden. Nu komt er een prutswerkje, eventueel vraag je even hulp. Flap, met bakpapier en al, de rol eerst aan de ene kant naar het midden en dan de ander kant. Haal het papier weer terug en bindt het geheel dicht met de touwtjes. Eerst over de rol heen, met de korte touwtjes en op het laatst ook nog de twee lange touwtjes over de lengte. Nu is je rollade klaar! Wrijf hem voorzichtig in met een beetje olie en bak hem, eventueel met een stukje folie erover, ongeveer een half uur in de oven. Maak een sausje van de cranberries, die je 10 min. kookt met wat water, suiker en kaneel. Laat pruttelen tot de bessen zacht zijn. Haal de touwtjes voorzichtig van de rollade (of verwijder alleen de lengte touwtjes) en snijd met een goed scherp mes in plakken. Schep wat saus in plasjes op een mooie schaal en leg bij elk sausplasje een stukje rollade.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK