Andijvie met kastanjes en shiitake

Print Friendly, PDF & Email

Het is even wat werk, die tamme kastanjes, maar elke herfst moet je minstens één keer tamme kastanjes eten! Wij struinden pas door het bos en verzamelden zelf een tasje vol, maar Kievit heeft ze ook in het assortiment deze week! Kastanjes smaken zoet, vullend en aards. In vroeger tijden werden er veel kastanjes gegeten, in de Franse en Britse keuken vind je dat veel meer terug. Heerlijk in combinatie met het bittertje van de andijvie. Je kunt ook kiezen voor gevacumeerde kastanjes om het jezelf makkelijk te maken.
De shiitake is een bijzondere paddenstoel: ze is erg goed voor je immuunsysteem, in de Oosterse geneeskunst heet hij ook wel ‘de paddenstoel van de eeuwige jeugd’.  Hoe dan ook, zeker in deze tijd is het goed om je immuunsysteem op peil te houden. Je kunt natuurlijk ook een andere paddenstoel gebruiken, maar shiitake is qua voedzaamheid echt een uitblinker. Persoonlijk durf ik geen paddenstoelen uit het bos te eten, dat is wel een beetje jammer, maar gelukkig heeft Kievit ruim keus!

Ingrediënten

1 struik andijvie, 400 g tamme kastanjes, 150 g shiitake, 2 grote uien, olijfolie, p&z

Bereidingstijd: 40 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Eerst de kastanjes, dat kan je ook al van tevoren doen. Kerf in de platte onderkant van elke kastanje een kruisje in de schil en doe ze in een pan. Giet er koud water bij tot ze onderstaan, geef ze een snuf zout en breng het op hoog vuur aan de kook. Draai het vuur laag en laat de kastanjes 10 min. zachtjes koken. Draai het vuur uit en vis er telkens een stuk of 5 kastanjes uit en pel ze zo heet mogelijk. Als ze koud worden, gaat het bruine velletje weer vastplakken! Zet de kastanjes even apart en bereid de rest voor. Shiitake schoonwrijven met een keukenpapiertje en in plakjes snijden. Verwarm een scheutje olie in een ruime pan en bak de shiitake aan. Intussen kun je de uien pellen, halveren en in maantjes snijden. Shiitake uit de pan op een bordje apart zetten en weer een scheut olie in de pan. Bak de ui 10 min. tot ze zacht is en een beetje gaat kleuren. Andijviebladeren los van de struik snijden, wassen, kleiner snijden en toevoegen aan de uien. Andijvie al roerende in een paar minuten laten slinken. Kastanjes en shiitake toevoegen aan de andijvie. Op smaak brengen met p&z en misschien een scheutje tamari. Lekker met een gekookt graan.