Arabische boerenkoolsoep

Ras el hanout (of in het Arabisch: Râs al hânout) is een Noord-Afrikaans kruidenmengsel van soms 20 of meer specerijen. Zeer bekend in de Marokkaanse keuken, maar soortgelijke mengsels vind je ook in de keukens van Algerije, Tunesië, andere Noord-Afrikaanse landen en in het Midden-Oosten. Vertaald betekent het zoiets als ‘Het beste van de winkel’ en het wordt gemaakt van de beste kruiden die op dat moment in de winkel aanwezig zijn, dus het mengsel varieert per plek van samenstelling, zoals de curry’s uit de Indiase keuken dat ook doen. Meestal bestaat het uit onder andere kardemom, kaneel, kurkuma, kruidnagel, gember, foelie, nigellazaad, nootmuskaat, zwarte peper, galangawortel en piment. De meeste ingrediënten worden geroosterd en daarna samen fijngemalen.

Het mengsel ruikt en smaakt sterk: een snufje tovert je gerecht al om in een Arabisch sprookje. Het wordt vooral gebruikt bij stoofschotels in de tajine met vlees of gevogelte, maar ook in vegetarische gerechten kan het heel goed. Je kunt ook een pittige dressing maken met wat yoghurt en Ras el hanout, of een snuf met wat olijfolie mengen om lekker stukjes brood in dippen.

Verkrijgbaar bij Arabische winkel, maar veel supermarkten hebben het ook in hun schap. En bij Kievit vind je het mengsel van Het Blauwe Huis, dé kruidenkenners in de biologische sector!

Ingrediënten

6 volle handen boerenkool, fijngesneden (panklaar ongeveer 300 g), 3 wortels, 2 rode uien, 1 teentje knoflook, 1 blik gehakte tomaten, 1 blik (400 g) kikkererwten (witte bonen kan ook), 1 puntpaprika, ¾ à 1 el Ras el hanout, 2 groentebouillon tabletten, flinke scheut olijfolie, kneep citroensap, p&z, gehakte koriander ter garnering

Bereidingstijd: 40 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Bereid eerst alle groenten voor. De boerenkool was je grondig, rist hem van de nerf en hak je in stukken.  Panklaar kan natuurlijk ook. Pel en snipper de uien. Pel vast de knoflook. Schrap de wortels en snijd ze in plakjes. Fruit de ui aan in een soeppan met een beetje olijfolie. Pers de knoflook erbij. Voeg de wortel toe en bak even mee, daarna de boerenkool en nog 5 min. stoven. Dan de bouillontabletten, Ras el hanout (kerrie kan ook, of als je wilt, heel anders maar ook goed: rozemarijn en oregano), de tomaten uit blik en 3 blikken water. Breng aan de kook en kook tot je de wortel en kool gaar genoeg vindt. Voeg op het laatst de in reepjes gesneden paprika toe en de uitgelekte kikkererwten en kook nog een paar min. Maak op smaak met een kneep citroensap en p&z en garneer in de kom met wat fijngehakte koriander. Lekker met vers brood. De volgende dag smaakt de soep nog beter!

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK