Arnabeet: Libanese geroosterde bloemkool

Print Friendly, PDF & Email

Vergeet friet met mayo, snack met bloemkool! Deze geroosterde bloemkool met tahindip is superlekker als lunch, of serveer als mezze, met nog andere hapjes als gegrilde aubergine, olijven, misschien wil je ook van dat lekkere platte brood erbij? Zowel warm, lauwwarm als koud lekker!

Ingrediënten

1 flinke bloemkool, 2 el roomboter of ghee, 2 scheutjes olijfolie, ½-1 citroen, 100 g tahin, 150 g Griekse yoghurt, 1 teentje knoflook, ½ tl (gerookte) paprikapoeder, zout

Bereidingstijd: 50 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Verwarm de heteluchtoven voor op 175°C en zet een lage ovenschaal klaar. Snijd het groen van de bloemkool bij en snijd de onderkant recht af. Ik sneed de bloemkool ook nog los van het groen, dat vergemakkelijkt straks het eten. Was goed en blancheer in zijn geheel 5 min. in kokend water. Giet af en laat uitlekken. Zet de bloemkool rechtop in de ovenschaal. Smelt de boter of ghee op laag vuur en meng dit met de olie. Bedruip de bloemkool met de helft van de boterolie en druppel er een lepel of twee citroensap over. Rooster de bloemkool eerst 20 min. Bedruip daarna voor de 2e keer met de rest van de boterolie en druppel er ook weer citroensap over. Rooster de bloemkool nogmaals 20 min., of tot de bloemkool goudgeel kleurt. Niet zwart laten worden, dat is enorm ongezond.
Meng voor de dip de tahin met de yoghurt knijp de knoflook erboven uit. Proef en breng op smaak met paprikapoeder, citroensap en zout. Als je hem te dik vindt, roer je er ook nog wat water door.
Serveer de arnabeet met de tahindip. Breek een stukje bloemkool af (met je handen of met een vork) en haal door de tahindip. Het groene bloemkool blad kan je ook eten, al zijn de uiteinden soms een beetje vezelig.