Bietensoep met bonen en sinaasappel

Print Friendly, PDF & Email

Bietensoep met bonen en sinaasappel

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Een bijzondere soep met een leuk verhaal. Ik was net deze bietensoep aan het opscheppen, toen onze vaste bloemenman aan de deur kwam. “Wat ruikt het hier lekker”, zei hij blij. Ik bood hem aan om te komen proeven en zo zaten we opeens met een vreemde meneer aan tafel, heel gezellig. En gelukkig, ook de bloemenman vond de soep lekker.

Ingrediënten

500 g gare bietjes, 1 ui of een paar sjalotjes, 1 teen knoflook, scheut olie om te bakken, 1 sinaasappel, 1 dl rode wijn, 1½ tl komijn poeder,  1 blokje groentebouillon,1 blik kidneybonen of zwarte bonen, eventueel wat crème fraîche

Bereidingstijd: 60 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Kook eerst de bietjes gaar, dat kan ook al een dag (of twee) van te voren. Het kost geen moeite, alleen een uurtje tijd. Snijd na het koken onder- en bovenkant bij en stroop het vel er af, eventueel onder de koude kraan. Snijd ze daarna in blokjes. Pel en snipper ui en knoflook en fruit ze aan in wat olie. Laat de bonen uitlekken in een vergiet. Rasp de schil van de sinaasappel en zet dit even apart. Pers de sinaasappel uit.  Doe de wijn in een pannetje en laat tot de helft inkoken. Doe dan het sinaasappelsap en de bonen erbij en 1 tl sinaasappelrasp. Laat op laag vuur warm worden. Doe de bietenblokjes bij de ui, doe de komijn erbij, het bouillonblokje en 600 ml water. Wanneer het kookt, pureer je de soep glad. Voeg de bonen en het sap toe aan de soep en proef voor p&z en misschien nog meer sinaasappelrasp? Serveer met een klodder crème fraîche in elk bord.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK