Gele bieten met pasta en pesto

Print Friendly, PDF & Email

gele bieten, rucola en pasta

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Gele bieten zijn wat minder uitgesproken van smaak dan de rode variant. Heerlijk in dit vrolijke pastagerecht! Een super simpel gerecht, maar met vers gemaakte pesto en een goede kwaliteit pasta echt superlekker!

Ingrediënten

  • 700 g gele bieten
  • scheut olijfolie
  • 300 g tagliatelle of spaghetti
  • 100 g kaas (jonge geitenkaas, Parmezaan of Pecorino)
  • 2-3 el pesto uit een potje(of zelf pesto maken: hand basilicum, hand peterselie, 2 el pijnboompitten, hand geraspte kaas, olijfolie en p&z)
  • 50 g rucola

Bereidingstijd: 70 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Kook de bieten in 40-60 min. gaar, of pof ze gaar in de oven: was elke biet schoon, dep droog en wrijf ze in met olijfolie. Staart en kop laat je zitten. Je kan ze per stuk inpakken met aluminiumfolie, maar dat hoeft niet persé. Pof ze 60-80 min., dit hangt af van je oven en hoe groot de bieten zijn. Als je er makkelijk in kan prikken met een mes zijn ze goed. Ik heb altijd veel kruiden in huis en roosterde ze op een kruidenmix  voor een subtiele extra smaak: 1 el van elk: karwij, komijn, kardemom, jeneverbes en steranijs. Maar met alleen een beetje komijn bijvoorbeeld gaat het ook! Terwijl de bieten garen, kun je een lekkere salade maken of wat anders doen, je hoeft alleen maar af en toe even te kijken. Prik niet te vaak in de bieten,  dan zijn ze straks minder sappig. Zet tegen het einde van de kooktijd vast water voor pasta op. Als je zelf pesto wilt maken, maal je blaadjes basilicum, peterselie (de steeltjes er afgebroken), pijnboompitjes (of zonnebloem, cashewnoten of walnoten) en wat geraspte kaas in een hakmolentje. Maal het tot puree, voeg p&z en zoveel olie toe dat je de dikte goed vindt. Ik deed dit supersnel, omdat de pesto uit een potje op bleek. Verse pesto is echt een superoppepper voor simpele gerechten als deze en ik vond het een verrassende ontdekking dat het eigenlijk zóó simpel is. Ín 3 minuten klaar! Niks afpassen, hup in het hakmolentje en draaien maar! Terug naar de bieten: Als de bieten gaar zijn, is het tijd om de pasta op te zetten en de rucola te wassen. Laat intussen de bieten een klein beetje afkoelen en snijd dan kop en staart af. Pel het velletje eraf en snijd ze in partjes of blokjes. Giet de pasta af en meng er wat olijfolie door. Hussel de bieten rijkelijk om met pesto en verdeel op de pasta. Rasp er desgewenst nog wat kaas over en strooi wat rucola op het bord.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK