Japanse pannenkoeken (okonomiyaki)

Print Friendly, PDF & Email

pannenkoek met witte kool, versierd met mayonaise, ketchup en zeewier

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Venkelloofpesto

pesto van venkelloof
Print Friendly, PDF & Email

Ja hoor, dat loof is ook eetbaar!

Bekijk het recept

Toscaanse tuinbonen

Toscaanse tuinbonen
Print Friendly, PDF & Email

Heel lekker met tomaat en kruiden!

Bekijk het recept

Kool, daar kan je echt zoveel mee! Witte kool of de iets malsere spitskool, n]beiden heerlijk in een wokschotel of een knapperige salade, als stevige stamppot of soep.  Maar als je eens iets heel anders wilt, maak er pannenkoeken mee! Deze Japanse pannenkoekjes liken een beetje vreemd als je ze maakt, maar ze smaken echt goed! En dan die mooie naam: Okonomiyaki.

 

 

 

Ingrediënten

  • 600 g witte kool of spitskool
  • 1 flinke wortel
  • 1 bakje taugé
  • 400 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 400 ml afgekoelde bouillon
  • 6 eieren
  • 2 tl geraspte gember
  • 1 tl suiker
  • 1 tl azijn
  • eventueel mespuntje wasabi
  • olie om te bakken.
  • Voor de garnering:
  • paar bosuitjes of kleine rode ui
  • mayonaise
  • 8  el ketchup
  • ½ tl mosterd
  • 1 tl sojasaus
  • 1 tl azijn
  • zeewiercrisps of furikake (Japans strooisel)

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor: 6 personen

Bereiding

Roer in een kom een glad beslag van de bloem, bouillon, suiker, azijn, geraspte gember, wasabipasta, bakpoeder en de eieren. Laat het even staan terwijl je de groenten snijd. Maak de wortel schoon en rasp grof, snijd de kool in zo dun mogelijke reepjes, niet te lange stukjes. Roer de kool, wortel en taugé (zo uit het bakje, of even gewassen en uitgelekt, wat je wilt), door het beslag. Dat voelt voor Hollandse pannenkoekenbakkers een beetje onwennig, maar doe het maar gewoon! Verhit een koekenpan met een scheutje olie en laat heet worden. Schep er ongeveer een kwart van het groentemengsel in en druk met de spatel een beetje plat. Leg een deksel op de pan en bak op middelhoog vuur een minuut of 5, of tot de onderkant goudbruin is en de bovenkant net is gestold. Draai de pannenkoek om, Dat kan met twee spatels of door hem op een brod te schuiven en dan om te keren en terug te schuiven in de pan. Bak nog enkele minuten verder tot de onderkant goudbruin is. Laat de pannenkoek op een bord glijden en houdt warm onder een deksel, terwijl je de andere pannenkoeken bakt.  Meng een sausje van de ketchup, mosterd, sojasaus en azijn. Snijd de ui heel dun. Garneer de okonomiyaki met ui, dotjes mayonaise en streepjes ketchup en verkreukel er een blaadje zeewiercrisp over. Lekker als lunch, of met een groene salade als diner. Je kan variëren door bv. plakjes spek op de pannenkoek te leggen en mee te bakken, of bv. garnalen door het mengsel te doen.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Venkelloofpesto

pesto van venkelloof
Print Friendly, PDF & Email

Ja hoor, dat loof is ook eetbaar!

Bekijk het recept

Toscaanse tuinbonen

Toscaanse tuinbonen
Print Friendly, PDF & Email

Heel lekker met tomaat en kruiden!

Bekijk het recept