Nasi met spitskool
Héél soms, bestellen wij ook wel eens eten. Thais of Indiaas, heerlijk op zijn tijd. Meestal zit er dan te veel rijst bij, je kent het vast. Nu kun je witte rijst prima invriezen en later weer ontdooien en dan gebruiken voor nasi. Een dag tevoren uit de vriezer halen en je nasi maken is opeens al één stap simpeler! Met zo’n knapperig spitskooltje en een beetje vlees of tofugehakt en je bent zo klaar.
Ingrediënten
350 g rijst (langkorrelig en ongebroken), 300 g vlees of vleesvervangend product (tofugehakt bv!), handvol ebi*, 1 spitskool, 1 flinke wortel, eventueel wat selderij of peterselie, 1 ei, 1 grote ui, 2 teentjes knoflook, 1 rode peper naar wens, 3 el zonnebloemolie, ketjap manis, 2 tl korianderpoeder, 1 tl komijn, p&z, *Als je geen ebi (gedroogde garnalen bij de toko) hebt gebruik dan een à anderhalve tl trassi (gefermenteerde garnalenkoek)
Bereiding
Was de rijst tot het water helder is en kook hem volgens de aanwijzing op de verpakking. De rijst moet voordat hij verder verwerkt wordt volledig zijn afgekoeld: dit kan je dus ook de avond tevoren al doen. Vochtige rijst laat zich niet goed bakken! Week de gedroogde garnalen gedurende 15 min. in heet water, giet af en hak fijn. Pel en snipper de ui. Snij de peper (haal de zaadjes eruit) en knoflook ook in stukjes. Doe de ui in een vijzel of keukenmachine met de knoflook, rode peper, koriander, komijn en een snuf zout en maak er een pasta van. Snijd de wortel in blokjes en de spitskool in fijne reepjes. Was de selderij en droog goed. Als je vlees gebruikt (bv. bio-kipfilet), snijd je dit ook in stukjes. Verhit een beetje olie in de wok en bak eerst de blokjes vlees gaar, zet daarna apart. Kluts het ei met wat p&z en bak er roerei van in de wok en voeg bij het vlees. Doe weer een scheutje olie in de wok en bak daarin zacht de gehakte garnalen of, als je geen garnalen hebt, het brokje trassi en de dobbelsteentjes wortel. Voeg de inhoud van de vijzel/keukenmachine toe en fruit alles zacht aan. Voeg de kool en bak rustig onder goed roeren, laat het vocht goed verdampen. Voeg het vlees (of tofugehakt) en het ei toe, laat even mee bakken en schep er dan de droge rijst door heen. Roer het geheel goed door elkaar. De kool mag niet te gaar worden. Voeg als laatste wat gehakte selderij of peterselie toe en schep alles weer goed door. Proef voor p&z en breng op smaak met ketjap. Lekker met blokjes komkommer, kroepoek en atjar.
ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK
- 1
- 2
- 3
- …
- 374
- Volgende »