Pompoen uit de oven met paddenstoelensaus

pompoen met paddenstoelensaus, geserveerd met rijst en linzen

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Deze week kookte ik met jeneverbessen, ze lagen een beetje vergeten in mijn kruidenla en ik hou van nieuwe uitdagingen. De bekendste toepassing van jeneverbessen is natuurlijk de drank jenever, die sinds de 17e eeuw in Nederland geproduceerd wordt. In de keuken vind je ze ook: in zuurkool, in roomsaus en stoofgerechten, want ze geven hun smaak maar langzaam af. In wildgerechten wordt hij ook gebruikt, maar dat past hier niet zo, want als het goed is vind je nooit konijnen in je pakket…
De rijst met linzen zijn supersimpel om te koken en het schijnt dat de combinatie super is qua opneembare voedingsstoffen, dus doe er je voordeel mee. Uiteraard smaakt een frisse groene salade hier lekker bij of kies voor een tomatensalade.

Ingrediënten

  • 1 grote oranje pompoen
  • 10+16 jeneverbessen
  • 1 uitje
  • 1 bakje champignons of andere paddenstoelen
  • 4 el ongezouten boter
  • 2 tl gedroogde salie of 10 verse blaadjes
  • 1 kleine ui
  • scheutje olie
  • 1 el appelazijn
  • 1 el citroensap
  • 2 tl maïzena
  • p&z
  •  kopje zilvervliesrijst
  • en 1 kopje dupuislinzen (ook du puy of berglinzen genoemd)
  • Ook nodig: bakpapier

Bereidingstijd: 59 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°C. Was de rijst en linzen en doe ze samen in een pan en doe er zoveel water bij dat er een vingerkootje boven staat. Doe er geen zout bij. Zet het op het vuur en kook in 45 min. gaar, kijk halverwege een keer voor water, daarna kan het vuur uit. Boen de pompoen schoon en snijd in 4 parten, snijd steel en onderkant af en snijd lelijke plekjes eraf, haal de zaden eruit. Kerf de schil in met een scherp mes, ongeveer 6-8 sneden per partzorg dat hij heel blijft. Maal 10 jeneverbessen fijn in een vijzel en doe er fijngesneden of -gewreven salie bij. Meng met de boter en smeer de parten pompoen hier mee in, de binnen- en de buitenkant. Leg elk part op een stukje bakpapier en wikkel ze in. Leg op een bakplaat en schuif voor 45 min. in de oven. Nu maak je de paddenstoelensaus: plet allereerst met een de platte kant van een groot mes de 16 jeneverbessen. Pel het uitje en snipper heel fijn. Verwarm een beetje olie in een pannetje en fruit de ui glazig. Veeg de paddenstoelen schoon en snijd ze in plakjes of kleine stukjes. Voeg ze, samen met de jeneverbessen, toe aan de uienpan en laat bakken tot ze wat geslonken zijn. Voeg 1 el appelazijn toe en een half bouillonblokje, ik gebruikte paddenstoelenbouillon. Voeg ook ongeveer 250 ml water toe en laat rustig 20 min. koken. Bindt met wat maïzena, dat je eerst met een lepel water even glad roert in een kopje. Maak op smaak met p&z en citroensap. Het moet een pittige, zoutige smaak hebben als tegenwicht voor de pompoen. Haal de pompoenparten uit het papier, leg ze op de borden en schenk eventuele boter er nog over. Schep op elke part wat paddenstoelensaus en serveer de linzen-rijst ernaast.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK