Pompoencurry met jackfruit

Print Friendly, PDF & Email

curry van pompoen en jackfruit, geserveerd met rijst, korinader en een partje limoen

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Siciliaanse prei

Print Friendly, PDF & Email

met sinaasappel en rode peper

Bekijk het recept

Wortel-pakora’s

Print Friendly, PDF & Email

Lekker als bijgerecht of snack, bij de borrel of in de lunchbox

Bekijk het recept

Een gerecht met jackfruit, dat stond op mijn wensenlijstje. Met Pompoen kan dat natuurlijk prima! Jackfruit is een favoriet van veel vegetariërs en vegans, omdat het vruchtvlees van deze tropische vrucht qua structuur aan de draadjes van vlees doet denken. Daarmee houdt de gelijkenis verder ook op, want het smaakt niet naar vlees en is ook geen vervanger als het je te doen is om eiwitten. Maar als je nou die eiwitten die je op een dag wilt eten in een andere maaltijd stopt, dan is jackfruit leuk en lekker om mee te koken. Vers kun je de vrucht bijna nergens kopen in Nederland, maar wel in een potje of ingeblikt. Er bestaat ook een zoetere variant, maar deze curry maak je met ingeblikt, jong vruchtvlees, dat van zichzelf niet zo veel smaak heeft en dus perfect smaken kan opnemen. Met lekker veel kruiden in deze curry is dit een smakelijk gerecht.  Extra lekker met naan-brood en komkommersalade erbij.

Ingrediënten

  • 1 kleine (of een halve) pompoen
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 (of iets minder rode peper)
  • flinke lepel kokosolie of andere olie
  • 1 el mosterdzaadjes
  • 1 el kerrie, 1 tl komijn
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl kurkuma
  • 6 kardemompeulen
  • ½ tl kaneel
  • ½ tl kruidnagel
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 groot blik kokosmelk
  • 3 el volle yoghurt
  • 75 g rauwe cashewnoten
  • 1 blokje groentenbouillon
  • water
  • 1 blik jackfruit
  • eventueel verse koriander en limoen
  • 350 g basmati of jasmijnrijst

Bereidingstijd: 45 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Week 50 g van de cashewnoten en zet ze te weken in een grote beker heet water.  Pel de uien en knoflooktenen, snipper beide. Maak de rode peper schoon (de pitjes zijn het heetst, dus daar kan je mee variëren) en hak die fijn.  Verhit de olie in een diepe pan en doe de mosterdzaadjes erin en een deksel op de pan. Wacht tot je de mosterdzaadjes hoort knapperen en voeg dan de ui en knoflook toe. Fruit het glazig en voeg dan de peper toe, laat bakken op zacht vuur. Maak de pompoenschoon (wassen, lelijke plekjes eraf en de steel en pitjes verwijderen) en snijd in mooie blokjes. Voeg ze toe aan de pan, bak eventjes en voeg dan alle kruiden toe. Bak totdat je alle kruiden lekker ruimte en voeg dan het bouillonblokje, het blik kokosmelk en wat water toe en laat met een deksel op de pan zachtjes pruttelen, roer af en toe en voeg wat water toe als het teveel aanzet. Zet nu ook de rijst op en laat de jackfruitstukjes even uitlekken in een vergiet. Stoof de pompoen tot ze zacht is, dat duurt 15-20 min. Snijd de jackfruitstukjes in kleine reepjes en stoof de laatste 5 min. mee met de curry. Pureer de geweekte cashewnoten met het water en voeg dit ook toe aan de stoofpot. Rooster de rest van de cashewnoten (die je niet had geweekt) kort in een droge koekenpan, zodat ze net een beetje kleuren. Serveer de curry met de rijst en strooi er de geroosterde noten over en eventueel wat vers gehakte koriander en een partje limoen.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Siciliaanse prei

Print Friendly, PDF & Email

met sinaasappel en rode peper

Bekijk het recept

Wortel-pakora’s

Print Friendly, PDF & Email

Lekker als bijgerecht of snack, bij de borrel of in de lunchbox

Bekijk het recept