Prei met crumble

Print Friendly, PDF & Email

Prei in een romige  saus, met een knapperig kruimellaagje bovenop, dat klinkt lekker toch? Nou, dat is het ook. En heel ingewikkeld is het ook niet. Hetzelfde recept kan je trouwens ook gebruiken voor bijvoorbeeld witlof, bloemkool of zelfs blokjes gekookte knolselderij. Zo zie je, met één idee en een tas vol groente kun je alle kanten op! Lekker met een stukje gebakken vis erbij!

Ingrediënten

700 g prei, voor de crumble:, 90 g bloem of 50 g bloem en 40 g noten (hazelnoot is lekker!), 50 g geraspte Parmezaan, 2 el fijngehakte tijm of 2 tl gedroogde, 75 g koude boter, 4 el havermout,  voor de bechamelsaus:, 40 g boter; 40 g bloem, 350 ml melk, nootmuskaat, p&z

Bereidingstijd: 45 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Maak eerst de crumble. Maak een kruimelig deeg van het meel, havermout, geraspte kaas, kruiden, p&z en in stukjes gesneden koude boter. Werk met vlugge handen en kneed niet te lang, het moeten kruimels blijven. In plaats van meel kan je ook een deel noten nemen, die je fijnmaalt in je hakmolen. Zet even in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180°C. Maak de prei schoon en snijd in grote stukken. Kook ze beetgaar in een bodem water, het gaart straks nog verder in de oven. Nu de bechamelsaus. Smelt de boter in een steelpan en roer hier de bloem door. Laat even garen en giet dan, scheut voor scheut, de melk erdoor. Roer goed en laat het 5 min. koken om op dikte te komen en gaar te worden. Maak op smaak met p&z en nootmuskaat. Giet de groente af en schik in een ovenschaal. Giet de bechamel erover en verdeel de kruimels erover. Bak 20-25 min. in de oven tot de schotel goudbruin kleurt.