Prei met verveinesaus en bonenpuree

Print Friendly, PDF & Email

Verveine is in de Franse keuken behalve een geliefde ‘infusion’ (ofwel kruidenthee) ook een keukenkruid om desserts mee te maken, mee te bakken, maar ook in hartige gerechten te gebruiken. Ik stopte hem in een groenige preisaus en dat bleek een leuke combinatie. Voor het mooi heb je wel een roerzeef nodig, want de saus wordt wel een beetje vezelig. Het is dus ook meer werk dan jullie van mij gewend zijn, maar soms heb je zin om je een beetje uit te sloven toch? Of laat je enkel inspireren door het recept en kruid  gewoon je gestoofde prei met een beetje verveine, of maak een preisoep die je op smaak brengt met verveine…

Ingrediënten

  • Voor de prei:
  • het wit (en een stukje groen) van 700 g zomerprei
  • 400 ml bouillon
  • 1 el boter of olie
  • 1 el witte wijnazijn
  • 10 verveineblaadjes
  • Voor de saus:
  • het groen van 700 g prei
  • een scheut olie + extra olijfolie
  • 1 glas witte wijn
  • flinke handvol verveineblaadjes
  • beetje citroenrasp en sap
  • p&z
  • Voor de bonenpuree:
  • 2 blikjes witte bonen
  • 30 ml neutrale olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 8 takjes tijm of bonenkruid
  • 1 citroen
  • p&z

Bereidingstijd: 45 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

 Begin met de prei: Snijd het grootste gedeelte van het groen van de prei. Snijd de witte stelen in de lengte doormidden (houd de wortelvoet intact) en was ze zorgvuldig. Was ook het groen en snijd in dunne reepjes. Verwarm een scheut olie in een grote koekenpan en schik daarin voorzicht de preiwitten. Bak even aan en keer voorzichtig, zodat alles een beetje olie krijgt. Los een bouillonblokje op in 4 dl heet water en doe er een stuk of 10 verveineblaadjes bij en 1 el wijnazijn. Giet dit bij de prei en laat op laag vuur, met een deksel op de pan, langzaam gaar worden, prik af en toe. Dan de saus: smoor het prei groen in een lepel olie tot het een beetje slinkt en giet er dan een glas witte wijn bij. Laat de alcohol verdampen en pureer dan de prei, met een flinke scheut olijfolie, een beetje citroenrasp en -sap, een handvol verveineblaadjes en wat p&z tot een dikke, groene saus. Roer hem voor het mooie door een zeef om de vezeltjes er uit te halen. Dan de bonenpuree: pel de teentjes knoflook, spoel de bonen af in een vergiet en laat uitlekken. Verwarm de olijfolie op laag vuur samen met de knoflook uit de pers, ris de blaadjes van de tijm en voeg toe, samen met rasp en sap van een halve citroen. Voeg de bonen toe en laat ze warm worden. Pureer met een paseerzeef of in de blender tot een zachte puree, maak op smaak met p&z en eventueel nog wat citroensap. Schep op elk bord een beetje bonenpuree en verdeel daar de preiwitten over. Sprenkel er wat van de groene preisaus over. Wij aten er nog vis en zacht gebakken, gekarameliseerde uien bij, erg lekker!