Rode kool- klassiek gestoofd met appelstroop

Print Friendly, PDF & Email

Rode kool- klassiek gestoofd met appelstroop

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Hmmm, als het guur is kan ik extra genieten van warm eten! Puree met gestoofde rode kool, heel ouderwets met stoofvlees, daar werden wij in huize Kievit weer warm en vrolijk van. Natuurlijk is een vegaworstje ook een prima alternatief. Een restje rode kool verwerkte ik trouwens tot een smakelijke salade. Restje koude kool gemengd met een fijn gesnipperd uitje, een appel in stukjes, een halve tomaat die ook nog op moest en een raapje die was achtergebleven. En natuurlijk wat olie en een zuurtje uit citroensap. Dus niet weggooien, die kliekjes!

Ingrediënten

1 rode kool (ongeveer 750 g), 2 goudrenetten of andere zure appelen, 2 el wijnazijn, ½ tl kruidnagelpoeder of 6-8 kruidnagels, 1 laurierblad, 3 el appelstroop, 1 grote el boter, snufje zout

Bereidingstijd: 70 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Halveer de kool, snijd in kwarten en snijd de kern weg. Snijd daarna in dunne reepjes. Schil de appelen, snijd de klokhuizen er uit en snijd in blokjes. Doe de kool in een ruime pan met dikke bodem en meng met de appelstukjes. Doe er een kop water op, het laurierblad, kruidnagel en azijn en breng het aan de kook. Doe een deksel op de pan en laat het op een laag vuur 1 uur heel zacht garen, houd het vochtgehalte in de gaten. Vis laurierblad en eventuele kruidnagels er uit. Als het goed is, is de kool zo goed als droog gekookt, laat anders met deksel van de pan een beetje inkoken. Meng dan de 3 el appelstroop en de boter door en zout naar smaak. Eventueel kun je kookvocht ook binden met maïzena.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK