Spaanse Boerenkoolsoep

Print Friendly, PDF & Email

spaanse boerenkoolsoep met stukjes paprika

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Of deze soep nou van Spaanse origine is of toch van Portugese, dat weet ik niet precies, maar in beide landen eet men deze simpele soep. Meestal gebruiken ze daar palmkool of andere koolsoorten, maar onze Hollandse boerenkool voldoet ook uitstekend.  Vullend en heel voedzaam, boerenkool is echt superfood.  Je kunt de soep rijker maken met plakjes worst of gebakken spek, of een potje kikkererwten of witte bonen, of schijfjes avocado en tacochips bij het serveren.

Ingrediënten

600 g boerenkool, 400 g aardappels, (zoete aardappel kan ook), 2 flinke uien, 3 teentjes knoflook, 1 rode paprika, 2 stengels bleekselderij of een kwart knolselderij, half bosje verse peterselie, citroenrasp en sap, 2 tl pimenton (gerookte paprika-poeder) of gewoon paprikapoeder, ½ tl  chilipeper, olijfolie, 2 bouillonblokjes

Bereidingstijd: 35 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Ris de boerenkool van de nerven en was het groen grondig. Knijp het vocht er uit en hak het grof. Schil de aardappels en snijd ze in blokjes. Pel en snipper de uien. Pel vast de knoflook. Was de rode paprika en snijd in stukjes, was de bleekselderij en snijd in boogjes of gebruik wat knolselderij en snijd die in blokjes. Verwarm een scheut olijfolie in een soeppan en fruit eerst de paprikablokjes een paar minuten tot ze wat zachter zijn. Schep uit de pan en houd apart voor straks. Fruit de uien glazig en pers de knoflook erbij. Voeg ook het paprikapoeder en chilipoeder toe. Voeg de selderij, en aardappel toe en druk de bouillonblokjes fijn op de bodem van de pan. Voeg  de boerenkool en 1 liter water toe en breng aan de kook en kook in 15-20 min. zachtjes gaar. Pureer de soep met een staafmixer; laat ‘m een beetje grof, dat is lekker bij deze soep! Waarschijnlijk is de soep wat te dik: giet er nog wat heet water bij! Was de peterselie en hak fijn. Voeg de peterselie, wat citroenrasp (ongeveer van een halve citroen), een kneepje citroensap en de paprikablokjes toe aan de soep en proef voor p&z of nog wat chilipoeder.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK