Sperziebonen-salade

Print Friendly, PDF & Email

Sperziebonen-salade met tomaat, zwarte bonen, olijf en ui

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Dit is een variatie op de klassieke salade Niçoise. Ook klassiekers zijn aan verandering onderhevig, want tijden veranderen, inzichten ook en opgroeiende kinderen zeker. Onze middelste dochter Meike vindt dat tonijn echt niet meer kan, ‘want daarvan zijn er nog maar heel weinig en ze zijn belangrijk in de zee’  en ik denk eigenlijk dat ze gelijk heeft. Jammer, we zijn met teveel mensen die samen teveel beesten opeten, tenzij we dus veranderen en kiezen om het anders te doen. En dat is helemaal niet zo moeilijk! Vandaag dus een op de klassieker geïnspireerde salade, zonder vis of ei. En verander er gerust iets aan als je dat lekker lijkt!

 

Ingrediënten

600 g sperziebonen, 2 tomaten, eventueel een handje slablaadjes, 1 blik zwarte bonen, 1 handvol kalamata olijven, paar takjes peterselie, 1 kleine ui, 1 teen knoflook, 2 el lichte azijn, 3 el olijfolie, 1 tl mosterd, p&z

Bereidingstijd: 25 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Pel de ui en snijd in dunne (halve) ringetjes. Meng de ui met de azijn en een snufje zout in een kommetje en laat tot verder gebruik even staan. Maak de boontjes schoon en snijd ze eventueel doormidden. Was de ui en sla. Stoom de boontjes in een minuut of 8-10 net aan gaar. Intussen snijd je de tomaat in stukjes en was je de sla en peterselie. Scheur de sla in stukjes en leg in een ring op een groot bord. Pel het teentje knoflook en pers ui boven een ruime kom, waar straks ook de bonen in passen. Doe er de azijn van de uitjes bij, de mosterd en wat peper en roer door elkaar. Meng er dan de olijfolie door en roer tot een egaal geheel. Spoel de zwarte boontjes af in een vergiet en laat even uitlekken. Hak de peterselie fijn. Meng de warme sperziebonen, zwarte bonen en tomaat  en helft van de peterselie door de dressing. Je kan de bonen ook koud eten, dan zou ik de tomaten er pas later door mengen. Kiep de bonen in de ring van sla, verdeel de ui ringen, een handje olijven en de rest van de peterselie erover en serveer. Lekker met vers brood of gekookte nieuwe aardappels!

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK