Spruitjes met sprouty

Print Friendly, PDF & Email

gemengde schotel met spruiten, sprouty en quinoa

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

‘Spruitjes met sprouty’, riep Sebastiaan, alsof hij zojuist een uitvinding had gedaan. En in zekere zin was dat natuurlijk ook zo, want ondertussen liep ik nog de dubben over wat ik deze keer weer eens met de spruitjes zou doen. Mijn huisgenoot Sjoerd bakte spruiten steevast met rijst en geprakte tofu tot een soort onherkenbare, maar heel smakelijke klont, deze hussel in één pan heeft iets meer textuur en kwam ruimschoots door de Kievit-keuring. Is sprouty én dan ook nog quinoa een beetje al te veel nieuwigheid voor je, kies dan gerust voor rijst. Ik zou wel zilvervliesrijst nemen, dat plakt wat minder. En waarschijnlijk smaakt deze hussel ook prima bij aardappels of zelfs pasta, maar  dat heeft het panel niet voor je getest.

Ingrediënten

300 g quinoa (rijst kan ook!), 700 g spruiten, 1 bakje sprouty, eventueel 100 g kastanjechampignons of andere paddenstoelen, 30 g boter, 3 eieren, 1 ui, gesnipperd, 100 ml sojaroom, 1 tl geroosterde sesamolie, 2 el verse peterselie, fijngesneden, mespuntje kerriepoeder, p&z

Bereidingstijd: 45 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Maak eerst de spruitjes schoon, dat is best even werk. Was de quinoa in een fijnmazige zeef tot het water schoon is en doe in een pan met 2 volumedelen water en breng aan de kook. Voor quinoa geldt dat het ongeveer 3 x in volume toeneemt; je neemt 2 x het volumedeel vocht. (Dat is dus  2 kopjes water op 1 kopje quinoa, voor 300 g ongeveer 800 ml water). Zelf kook ik vaak liever met een beetje krap water en kijk op het laatst of er nog wat water bij moet, zo kookt de quinoa mooi droog. Kook de quinoa in ongeveer 12 min. gaar. Op een lage vlam, met een deksel op de pan. Proef – als de kooktijd om is – of de quinoa gaar is, kook zo nodig nog wat langer. De quinoa is gaar als de kiempjes van de korreltjes los laten, het lijkt net of er een kleine, witte ‘C’ om de korreltjes zit.  Laat nog 5-10 min. nagaren met de deksel op de pan.
Pel de ui en snijd in stukjes, veeg de paddenstoelen schoon en snijd in plakjes. Smelt de helft van de boter in een grote koekenpan en fruit de ui glazig. Voeg dan de paddenstoelen toe en de sesamolie en bak ze op laag vuur. Kluts de eieren los in een kom met wat kerrie, p&z. Smelt de andere helft van de boter in een koekenpan en bak een omelet van de eieren, keer halverwege om. Laat daarna afkoelen. Intussen was je de sprouty en laat je die uitlekken in een zeef. Zet de spruitjes op in een stoompan met een bodem water en stoom in 8-10 min. gaar. Prik af en toe even, als ze bijna gaar zijn doe je de laatste 2 min. de sprouty erbij. Was de peterselie en hak fijn. Snijd de omelet in stukjes. Meng 100 ml room door de uien en meng de spruiten en sprouty erdoor. Vervolgens meng de gare quinoa erdoor en de helft van de peterselie. Proef voor p&z, of nog wat room?  Strooi er op het bord nog wat peterselie over.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK