Stamppot voor vegans
Steeds meer mensen beseffen dat onze nationale, nee mondiale vleesconsumptie moet matigen, willen we met zijn allen nog een beetje leuk doorleven op onze aarde. Veel mensen stoppen zelfs helemaal met vlees eten en ‘vegan’ zijn is best wel hip. Hartstikke mooi allemaal, maar we blijven natuurlijk wel Hollanders die ouderwets verlangen naar stamppot, zodra het weer een beetje guur wordt. En hoewel ik worst als nationaal symbool voor heldhaftigheid echt geen goed idee vind, krab je je dan toch even achter je oren hoe je dat aanpakt.
Er zijn tal van vleesvervangers en zelfs vegan rookworst, maar als je het etiket gaat lezen, kom je erachter dat er wel erg veel gekke dingen inzitten en vaak is het grotendeels tarwe en soja wat je eet, en tja, persoonlijk word ik daar ook niet zo gelukkig van. Met een beetje inzet zijn er ook andere manieren om die stamppot boerenkool, andijvie en zuurkool aan te kleden.
Een vegetarische sju maak ik met ui, bouillonpoeder en soms een lepel mosterd, dat gaat prima. Een recept vind je hier en hier. Op zuurkool raad ik het niet aan, maar op stamppot boerenkool smaakt ook een flinke lepel zelfgemaakte pindasaus heel erg goed, wist je dat? En dat maak je super eenvoudig en snel gewoon zelf. Op de één of andere manier zijn momenteel de kleine blikjes kokosmelk overal uitverkocht, net als gemalen komijn trouwens. Ik hoop dat je het nog in je voorraad hebt, anders neem je een half blik en verwerk je de andere helft in een lekkere curry of risotto met quinoa. Gemalen komijn is al weken enkel in zaadjes te krijgen is, geen idee waarom. Ik vond het uiteindelijk in de supermarkt in het schap bij ‘Indoneschisch’, in die keuken heet het djintan. Wat mij betreft een must- have in de vegetarische keuken, zo’n goede smaakmaker! Die pindasaus smaakt natuurlijk ook prima bij gekookte boontjes, gestoofde andijvie en zelfs bij spruitjes.
Ingrediënten
Voor de uien:, 2 flinke uien, 1 rode paprika, 1 scheutje olie, 1 el balsamicoazijn, p&z, Voor de pindasaus:,1 sjalotje, 1 teen knoflook, 1 tl kerrie, ½ tl komijnpoeder, 1 el olie of kokosvet, 1 el azijn, ½ bouillonblokje, 4 el pindakaas, 4 el zoete ketjap, 1 klein pakje of blikje kokosmelk, beetje sambal
Bereiding
Uien met paprika:
Snijd de ui in parten of halve ringen en bak ze in wat olie of boter tot ze een beetje kleuren, dat duurt wel minstens 5 min, let op dat ze niet verbaranden, beer het vuur wat lager. Geef ze wat p&z en 1 el balsamico azijn. Voeg in stukjes gesneden rode paprika toe en bak nog even. Voeg dan een klein scheutje water toe en leg een deksel op de pan. Smoor minstens een kwartier tot de uien lekker zacht zijn.
Zelfgemaaakte pindasaus maak je zo:
Pel sjalot en knoflook en snipper beide fijn. Fruit ze in een beetje olie zacht en voeg kerrie, komijn en een ½ bouillonblokje toe. Voeg azijn, ketjap en pindakaas toe, de koksmelk en roer goed. Voeg meer water toe voor de juiste dikte, blijf goed roeren. Met sambal geef je het nog wat meer pit. Voor een heel snelle variant laat je ui en kruiden achterwege en meng je simpelweg pindakaas, kokosmelk, azijn en bouillonblokje tot een saus. Knijp er een teentje knoflook bij als de saus kookt en voeg een beetje sambal toe.
ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK
- 1
- 2
- 3
- …
- 371
- Volgende »