Stoofpeercrumble met noten en chocola

Stoffperencrumble met noten en chocola

geschreven door Kievit op 11 december 2020

Stoofperen, een echte klassieker met kerst die wat mij betreft prima is, elk jaar. Andere bereidingen vind je dus ook op deze pagina, bijvoorbeeld hier en een leuk taartje hier. Deze keer gebruikte ik een stokje echte vanille. Vind je dat te prijzig, een beetje poeder of zakje vanillesuiker komen in de buurt. Of maak de peertjes lekker kruidig met kruidnagel of steranijs, ook lekker! Crumble is één van mijn favoriete toetjes in de winter als ik bezoekers krijg, het is makkelijk en met wat ijs of slagroom erbij is het prima kerstwaardig. En ook heel geschikt om op een derde kerstdag een restje stoofpeer in te verwerken, trouwens.

Ingrediënten

  • 700 g stoofpeertjes
  • ½ liter water
  • 75 g suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 1 vanillestokje (of zakje vanillesuiker)
  • 1 stukje citroenschil (zonder wit)
  • 1 glas rode wijn of 2 el blauwe bessensap
  • voor de crumble:
  • 75 g havermout
  • 75 g bloem (kan ook rijstbloem zijn voor een glutenvrije variant)
  • 75 g witte basterdsuiker
  • 75 g roomboter (of plantaardige margarine of kokosvet)
  • 50 g macadamianoten
  • 50 g pure chocola
Ingrediënten op basis van 4 personen
+/- 100 min. totale bereidingstijd
Bereiden

Eerst maak je de peren, dat kan al een paar dagen van te voren:
Verwarm een halve liter water met de suiker, wijn, kaneelstokje, een opengesneden vanillestokje en een stukje citroenschil. Schil de peertjes met een dunschiller en leg ze in het warme vocht. Ze moeten nét onder staan, voeg anders nog wat water toe. Breng ze aan de kook en kook ze op een lage vlam in 1 uur zacht.  (Vis de stokjes eruit, bindt het vocht eventueel met een beetje aangelengd aardappelzetmeel en je hebt een mooi bijgerecht. Of serveer een warm peertje met een bolletje kaneelijs en een dot slagroom.)

Maar wij maken een kerstige crumble:

Verwarm de oven voor op 180°C. Vis de peertjes uit het vocht en snijd het vruchtvlees in stukjes, de steeltjes en pitjes gooi je weg. Leg ze op de bodem van een ovenschaal. Maak een kruimeldeeg van het meel, havermout, koude boter en suiker. Kneed met een deeghaak of je handen, maar niet te lang: het moeten grove kruimels worden. Hak de noten en chocola grof en verdeel over de peren. Strooi daar het kruimeldeeg over en schuif in de warme oven. Bak in 25-30 min. goudbruin. Serveer warm, met een scheut lobbige room, vanillevla of ijs.

Laat hier je reactie achter


Voor weetjes, recepten & inspiratie bezoek ons blog of bekijk onze recepten.


Vragen?
Stuur ons gerust een mailtje!