Taartje met stoofpeer en amandelspijs

Taartje met stoofpeer en amandelspijs

geschreven door Kievit op 16 december 2019

Stoofperen zijn natuurlijk een echte kerstklassieker. Een recept voor peertjes vind je bijvoorbeeld hier. Als je een paar peertjes over hebt kun je er ook een heerlijk taartje mee maken, heel simpel met een beetje bladerdeeg en wat amandelspijs. Als je ambachtelijk bent ingesteld, kun je die amandelspijs ook zelf maken, een recept vind je hieronder. Ik maakte me het gemakkelijk en gebruikte een pakje kant-en-klaar spul. Een heerlijk kerstig toetje met een bolletje ijs en een dot slagroom!

Ingrediënten

  • 4 gekookte stoofpeertjes (basisrecept zie link)
  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 1 ei
  • ½ tl kaneel
  • 150 g amandelspijs
Ingrediënten op basis van 4 personen
+/- 40 min. totale bereidingstijd
Bereiden

Verwarm de oven voor op 200°C. Leg het bladerdeeg uit om te ontdooien. Breek het ei in een kommetje en klop het los. Bewaar 1 el ei voor straks en meng de rest met het  amandelspijs en de kaneel tot een smeuïg geheel. Vet je bakvorm licht in met boter of olie. Bekleed met het bladerdeeg en prik met een vork gaatjes in het deeg, maak een versiering voor bovenop als je deeg overhoud. Schep het amandelspijs erin en strijk glad. Verdeel er de in plakjes gesneden peertjes er over, peuter pitjes eruit! Bestrijk het deeg en de peertjes met ei en strooi er eventueel een beetje suiker over. Bak de taart in de voorverwarmde oven in 30 minuten gaar. Bestuif de taart vlak voor serveren met wat poedersuiker. Lekker met een bolletje vanille-ijs, slagroom of gewoon zo!

 

Zelf amandelspijs maken: (voor 400 g)

200 g amandelmeel of blanke amandelen, 200 g fijne kristalsuiker, 1 citroen, 1 ei

Met amandelmeel gaat het lekker snel! Of maal blanke amandelen in de keukenmachine, niet te lang, want dan krijg je pasta. Doe een metalen hakmes in je keukenmachine en meng het amandelmeel met de fijne suiker. Rasp de schil van een citroen (alleen het geel) erbij en breek er een ei boven. Laat je keukenmachine nu draaien tot het amandelspijs begint te plakken en een bal vormt. Kneed het amandelspijs even met je vingers om te controleren of het nu makkelijk kneedbaar is, laat anders nog even kort draaien. Rol het amandelspijs uit tot een worst, wikkel in vershoudfolie en laat minimaal één uur in de koelkast liggen, een dag is nog beter. Wil je je zelfgemaakte amandelspijs langer bewaren dan kan je het invriezen, verpak het wel luchtdicht. In de vriezer blijft je amandelspijs zo’n drie maanden goed.

Laat hier je reactie achter


Voor weetjes, recepten & inspiratie bezoek ons blog of bekijk onze recepten.


Vragen?
Stuur ons gerust een mailtje!