Witlofsalade met walnoot en peer 

In Frankrijk wandelden we onlangs tussen de notenbomen en smikkelden we onderweg van vers gedopte walnoten. We bezochten een plaatselijk boer en namen een hele vracht mee voor onze Kievit-klanten. Dus natuurlijk gaan we daar mee koken deze week!
Met peer vormen walnoten een klassieke combinatie. Lekker in zoet gebak, maar ook in combinatie met salade. En dan kan je kiezen of je ze combineert met witlof, zoals hier, of liever misschien met winterpostelein, veldsla, andijvie, dun gesneden venkel of boogjes bleekselderij.  Als je peer en walnoot besteld, kun je dus komende week met tal van producten iets lekkers maken! Wil je de salade nog wat rijker maken, dan zijn zachte jonge geitenkaas of juist pittige blauwe roquefort zijn er erg lekker bij.

Een snelle, simpele en heerlijke salade! Wil je hem rijker maken, dan kun je blokjes kaas toevoegen: zachte jonge geitenkaas of juist pittige blauwe roquefort zijn er erg lekker bij.  Dezelfde combinatie van noten en peer, een echte klassieker, kun je ook gebruiken met winterpostelein, veldsla, andijvie, dun gesneden venkel of boogjes bleekselderij.

Ingrediënten

500-700 g witlof, 1-2 rijpe peren, kneepje citroensap, 2 handen vol ongedopte walnoten, 1 ruime tl mosterd, 2 el appelazijn, 3-4 el olijfolie of mengsel van milde olijfolie en walnotenolie, p&z, Voor het mooie ook nog een paar groene snippertjes: peterselie – toefje fijngehakt bleekselderijblad of bieslooksprietjes

Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Dop eerst de noten en rooster deze kort in een droge koekenpan, laat daarna afkoelen. Maak in een ruime kom een dressing van mosterd, azijn, olie en p&z. Spoel de witlofstruikjes even af, verwijder lelijk blad of lelijke randjes en snijd stukje van de onderkant. Snijd in reepjes of boogjes en hussel door de dressing. Schil desgewenst de peer, snijd het klokhuis er uit en snijd in stukjes of partjes. Verdeel over de salade en strooi tot slot de noten en eventueel wat groene snippertjes er over.