Worteltaart met kaas

Hartige taart met regenboogpeen en kaas

geschreven door Kievit op 2 februari 2019

Die regenboogpeen  vind ik geweldig, maar ook telkens weer een uitdaging. Want die paarse wortel kleurt alles mee, als je ze samen in één pan gooit. En dan is het hele mooie effect weg. Daarom ging ik al eerder aan de slag met bereiden in de oven en ook apart raspen voor een salade is een optie. Deze week maakte ik een hartige taart. Door de wortels met zorg voor te koken, blijven de kleuren redelijk intact. Alleen wonderlijk hoe die paarse peen dan het ei een beetje blauw kleurt! Regenbogen dus!

Ingrediënten

  • 700 g (regenboog)wortels
  • 100 g oude kaas
  • 1 pakje bladerdeeg
  • 5 eieren
  • 1 tl tijm
  • boter om in te vetten
  • p&z
Ingrediënten op basis van 4 personen
+/- 50 min. totale bereidingstijd
Bereiden

Neem een grote pan (een braadpan of hapjespan, bijvoorbeeld) en leg daar de wortels, zonder te wassen of te snijden in en zet ze onder koud water. Afhankelijk van de dikte van de wortels kook je ze ongeveer 10 min., wanneer je er een scherp mes redelijk makkelijk in kan prikken zijn ze goed. Giet ze af en schil ze met een dunschiller onder de koude kraan. De paarse wortels in de mix geven erg kleur af en dat zou anders al je wortels verkleuren. Snijd ze in plakjes en laat ze wat afkoelen. Het oog wil ook gevoed aan tafel! Verwarm de oven voor op 200°C en leg het bladerdeeg uit om te ontdooien. Bekleed de bodem van een springvorm met een stukje bakpapier en vet de hele vorm in met wat boter. Rasp de kaas op de grove kant van de rasp. Je kan ook een andere kaassoort nemen, blauwe of komijn, wat je lekker lijkt! Breek de eieren boven een kom en klop ze los met een garde, samen met een tl tijm en wat p&z. Bekleed de bakvorm met het bladerdeeg. Leg een laag wortelplakjes op de bodem, wissel af in kleur. Bestrooi met een klein handje kaas en dan weer een laagje wortelplakjes, enzovoort. Houd een klein beetje kaas achter voor de bovenkant straks. Giet de geklutste eieren over de wortels en duw eventueel de deegranden iets naar beneden. Bestrooi met het restant kaas en bak 30-40 min. in de oven tot het ei gestold is. Lekker met een groene salade!

Laat hier je reactie achter


Voor weetjes, recepten & inspiratie bezoek ons blog of bekijk onze recepten.


Vragen?
Stuur ons gerust een mailtje!